Postet av solveig 29. 04. 13

Bli med på vandring i parken

På Fascination of Plants Day 15. mai blir det blant annet vandring i vår flotte park med Tore Edvard Bergaust. Underveis vil han snakke litt om vegetasjonsbruk i en historisk park og vise frem parkens små hager, grønne rom og skjulte skatter.

Stortinget bestemte i 1854 at Norge måtte ha en høyere skole for landbruk. Fredrik August Dahl ble satt til å lede prosjektet og han bestemte tidlig at skolen måtte ha en representativ park.

Oppdraget med å utarbeide en plan for hage og park – anlegget ble gitt til Carl Ferdinand Leipe. Han var blant anet Trädgårdsmästare i Göteborg.

Chr Delphins kart over skoleområdet fra 1862 viser et parkanlegg i tidstypisk romantisk landskapsstil rundt skolebygningene, men i følge jubileumsboken fra 1909 forstår vi at det ikke stemmer helt med virkeligheten. I stedet for gress mellom veiene ble det dyrket frem forskjellige planteskoleprodukter.

Parken mottok trær og planter i gave fra forskjellige generøse givere. I  1862 fantes det 136 prydtrær av 33 forskjellige arter, gitt i gave fra konsul Tottie. I 1867 mottok parken også en hel del trær og busker fra professor Schüebeler ved Botanisk Hage i Christiania.

Gartneren Abel Bergström ble ansatt i 1860 og arbeidet med planteskolen og parkanlegget til han gikk av med pensjon nesten 40 år senere. Han hadde allerede allsidig prakis fra Sverige og det er blitt sagt at han hadde med seg podekvister til den nye eplesorten Åkerö da han kom. Det var mye fokus på produksjon av frukttrær og bærbusker den første tiden. Etter hvert ble planteskolen flyttet til der hvor dagens planteskole ligger og arealene i parken ble frigjort.

Gartner Bergströms arbeid de første førti årene av parkens historie utviklet parken til et romantisk park – og hageanlegg.

 

Vil du være med å oppdage flere av parkens hemmeligheter?  Da er det bare å møte opp rett utenfor Vitenparken, ved andedammen. 15. Mai kl 11.15. Turen varer ca 45 minutter og passer for alle.

 

 

foto: UMB, Kjersti Sørlie Rimer,