Postet av Helge

Norsk frukthistorie

Norges Landbrukshøgskole ble etablert i 1859 som et sentral institusjon for utvikling av landbruket i Norge. På et tidlig tidspunkt ble arbeidet med å utvikle og kommersialisere nye landbruksnæringer tatt opp. På dette seminaret tar vi opp forskningen og utviklingsarbeidet for norsk fruktdyrking som ble tatt opp tidlig i høgskolens historie og framover i en periode på nesten 150 år. Meld deg på seminar, torsdag 26. oktober kl 19.00.

BILLETTER FÅES KJØPT HER

Det er professor(em) Finn Måge som vil formidle historien på seminaret. Han vil gjøre det der han samtidig presenterer fotomateriale knyttet til virksomheten i perioden. Forsknings- og utviklingsarbeidet for norsk fruktdyrking foregikk på et bredt spekter. En viktig del av arbeidet var å utprøve utenlandske fruktsorter under norske forhold, oppformere frukttrær og ta disse i praktisk bruk hos bønder og fruktdyrkere over hele landet.

På seminaret vil Finn Måge gi en presentasjon, demonstrasjon og åpne for smaking på gamle fruktsorter som har vært viktige i norsk fruktdyrking. Sorter fra forsknings- og utviklingsarbeidet ved Norges Landbrukshøgskole vil inngå i presentasjonen.

Askim frukt- og bærpresseri ble i sin tid startet i samarbeid med fruktforskningen på NLH. Daglig leder Astrid Lier Rømuld  vil demonstrere produkter fra bedriften og ha innlegg på seminaret om Askim frukt- og bærpresseris historie og utvikling .Østenstadfamilien hadde i sin tid en eplefabrikk i Gamleveien i Ås. Rolf Otto Østenstad vil ha en innlegg om fabrikkens historie og produkter.

Seminaret er gratis for medlemmer av Vitenparkens Venner, Ås hagelag og Ås historielag. Adgang kr 100 for andre.

Seminarprogram kl. 19.00-22.00

Kl. 19.00 – 19.10 Åpning av seminaret, presentasjon av foredragsholderne og opplegget for seminaret

Kl 19.10-19.50 Professor (em) Finn Måge: Forskning og utvikling for norsk fruktdyrking I

Kl 19.50-20.25 Pause og presentasjon, demonstrasjon og smaking av gamle fruktsorter og fruktsorter som ble introdusert fra Norges Landbrukshøgskole ved Finn Måge

Kl 20.25- 21.10 Professor (em) Finn Måge: Forskning og utvikling for norsk fruktdyrking II

Kl 21.10 Pause med demonstrasjon av produkter fra Askim frukt- og bærpresseri

Kl 21.25 Daglig leder Astrid Lier Rømuld: Askim frukt- og bærpresseris historie og utvikling

Kl 21.45 Rolf Otto Østenstad: Østenstads fruktfabrikk i Gamleveien i Ås

Kl 21.55   Avslutning av seminaret