Postet av Elise

Smaken av eple og sider

Vestlendingane har truleg laga sider like lenge som austlendingane har brygga øl. No kjem dei dei endeleg til Ås og fortel oss om økologisk epleproduksjon, og korleis dei finjusterar sideren til å nå nye høgder for smakssansane våre. Me får lukte og smake på sideren etter litt kunnskapsgraving i moderne økologisk epleproduksjon, gjæringsjustering og sortsvariasjon i eldre norske eplesortar.

Velkommen til ei smaksrik oppleving, tirsdag 17. oktober kl 14.00.

PÅMELDING

 

Program

14.00 Sortsutvikling og sortsmangfald i norsk epleproduksjon – eit historisk tilbakeblikk med smaksprøver på ulike eplesortar v/Finn Måge, professor (emeritus) NMBU.


15.00 Økologisk epleproduksjon med moderne tettplantingar v/ Marianne Bøthun, produserar økologiske eple i Fresvik og er fruktrådgjevar i Norsk Landbruksrådgiving Vest.


16.00 Regulering av gjæringsprosessen under siderproduksjonen – ein teoribit om bitterstoff, nitrogen, sukker, syre i sidersettinga v/Trude Wicklund,
førsteamanuensis ved Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap, NMBU.

 

17.00 Matbit og eplejus


17.30 Smaking av sider laga på ulike måtar, kunnskapsrik formidling om økologisk siderproduksjon og korleis ein kan få fram smakskarakter i denne «nordiske sjampanjen» v/ Åge Eitungjerde frå Siderhuset i Balestrand og dagleg leiar av Balholm (balholm.no).

 

Pris
voksne 110,-
student/medlem 90,-

PÅMELDING

 

Arrangementet er et samarbeid mellom Økologisk foregangsfylke for frukt og bær (Hordaland og Sogn og Fjordane) og Vitenparken Campus Ås i forbindelse med utstillingen «Matens opprinnelse». Les mer om utstillingen HER.

 

Foto: Ciderhuset Balholm