Postet av solveig 20. 04. 17

Sommeraktiviteter uke 26

Hele sommeren kan du være med på spennende aktiviteter med VitenSkolen på Vitenparken. Uke 26 tilbyr vi sommerprogram innenfor Mat & Smak og BIoteknologi. Det er mulig å melde seg på hel uke eller enkeltvise dager.
På alle programmene blir deltagerne delt inn etter alder og opplegget tilpasses til ulike alderstrinn.

 

Påmelding Bioteknolgiuke

Påmelding Mat og Smak

 

Bioteknologiuke:

Bli med og utforsk bioteknologi og kjemi med VitenSkolen. Hver dag fra 10-15 skal vi denne sommeruka skal vi utforske kjøkkenkjemi hvor vi blant annet lager og leker med magnetisk slim. Hvor mange forskjellige insekter kan vi finne og hvordan ser de ut under mikroskop? Hvordan ser organene i kroppen vår egentlig ut? Og hva med bakterier? Vi skal blant annet dyrke bakterier hvor vi blant annet kan finne ut om antibac faktisk dreper bakteriene på hendene, og hva med håndsåpe?

Alt dette kan du være med å utforske under sommerens bioteknologiuke!

 

Aktivitetene passer for barn mellom 7 og 13 år. Vi vil dele deltagerne opp i grupper slik at de er sammen med jevnaldrende og aktivitetene vil tilrettelegges til deltagernes alder og nivå.

Påmelding Bioteknolgiuke

 

Program:

Mandag – fredag
kl. 10-15 

Mandag
Vi starter dagen med noen leker slik vi blir kjent med hverandre. Litt senere skal vi så noen bakterier fra forskjellige steder, som vi skal se på senere i uken. Vi skal også ha det litt morsomt på kjøkkenet med litt kjemi-forsøk og vi skal sjekke styrken på tennene våre.

Tirsdag
I dag skal vi besøke bondegård og lære om dyr. Etter det skal vi lage slim – både magnetisk og selvlysende.

 Onsdag
Ekskursjon! Vi skal ut i naturen og ta prøver, se på insekter og annet dyreliv.

Torsdag
Anatomi-dag! Er du nysgjerrig på hvordan et hjerte ser ut? Da blir du i så fall være med i dag! Vi skal dissekere noen dyreorganer og lære masse morsomt om kroppen.

Fredag
Endelig skal vi se på bakteriene vi dyrket første dagen! Vi skal også se litt på hvordan gjær fungerer.

Vi starter alle dagene med litt informasjon om dagen og litt lek, før vi starter forsøkene.

Mat og Smak:

Mat og Smaksuken passer perfekt for deg som elsker å teste nye smaker, som vil lage mat på et kult kjøkken, lage mat ute og som vil lære mer om hvor maten egentlig kommer fra. Passer for barn mellom 10 og 13 år.

Fra kl. 10.00 – 15.00 skal vi gjennom en uke skal vi lage mye mat sammen og tester nye smaker. Vi lærer forskjellige teknikker, alt fra hvordan man laget mat i over åpen ild, til molekylær gastronomi. Vi skal også lage hjemmelaget pasta og steke pizza i vedfyrt steinovn, vi skal besøke en gård og lære om råvarer, vi skal grille, sous vide’e, røyke, steke, koke, blansjere og fritere, vi skal plukke spiselige vekster og planter, lage is med flytende nitrogen og mye, mye mer.

– Og den siste dagen, åpner deltagerne sin egen restaurant på Vitenparken og inviterer familie og venner til å komme og smake.

Påmelding Mat og Smak

 

Program:

Mandag – fredag
kl.10-15 

Mandag:
Vi starter med å bli litt kjent, og kanskje vise frem noen spennende mat-relaterte eksperimenter for å skape engasjement. For eksempel 5 smaker-aktiviteter, og lukt vs. aroma.
Det blir en innføring om kjøkkenet; vi snakker om hygiene, om hvordan vi oppfører oss på kjøkkenet, hvor ting er og hvordan vi forholder oss til hverandre.
På menyen denne dagen står pasta og pizza. Vi skal ha en italiensk dag, med fokus på grunnleggende matlaging.
Til dessert lager vi en knallgod mascarponekrem som serveres sammen med kjeks, bær og sjokoladesaus.

Tirsdag:
Tirsdag tilbringes ute. Her er temaet den rustikke maten og matlaging med elementene; ild, jord, vann og luft. Vi sanker og samler råvarer fra naturen og tilbereder mat ute over ild. Vi flytter kjøkkenbenker og utstyr utendørs og satser på at været tillater at vi kan være ute hele dagen.
Vi lager mat på takke/bålpanne, grill, i steinovn, i kokegrop (om vi får tillatelse) og i smoker. Denne dagen håper vi på fint vær, sånn at turmuligheten også er mulig. Det blir helgrillet kje, hel fisk i folie, grønnsaker i kokegrop/glør, osv.

Onsdag:

Vi har tre aktiviteter denne dagen; vi besøker en gård i Ås (enten Dysterjordet eller Linnestad), vi lærer og og drar på en tur i parken på campus og plukker spiselige vekster som vokser fritt og vi er i drivhuset til Vitenparken og lærer om hvordan mat dyrkes.

Vi bruker råvarene vi samler til å lære spennende, gjerne litt glemte teknikker, som sylting, safting, fermentering, tørking, osv. Og vi lager pestoer, sorbeter, kaker, osv.

Torsdag:

Tirsdag og onsdag har vi dratt litt «tilbake i tid» og sett på historiske og rustikke teknikker. På torsdag skal vi det motsatte. Da står molekylær gastronomi på planen. Vi leker oss med matlagning man aldri har sett før, og utforsker yttergrensene for matlaging – både smaksmessig og visuelt. Smakssansene skal lures og utfordres.

 Fredag:
På fredag får deltagerne åpne sin egen restaurant for foreldrene sine. Temaet for denne dagen er streetfood, og vi lager oss gjennom et bredt repertoar av tøff streetfood fra hele verden; ramen, steambuns, kyllingspyd med satay-saus, churros, cuban sandwich, ekte tacos, osv.

Et par av rettene serverer vi til foreldre kl. 15.00. Her er det deltagerne som får ansvar for matlaging og servering.