Postet av solveig 20. 04. 17

Sommeraktiviteter uke 27

Hele sommeren kan du være med på spennende aktiviteter med VitenSkolen på Vitenparken. Uke 27 tilbyr vi sommerprogram innenfor Mat & Smak og en uke med Båtliv. Det er mulig å melde seg på hel uke eller enkeltvise dager.
På alle programmene blir deltagerne delt inn etter alder og opplegget tilpasses til ulike alderstrinn. Alle dager varer fra kl 10 til kl 15 og inkluderer en enkel lunsj.

Matuke:

Mat og Smaksuken passer perfekt for deg som elsker å teste nye smaker, som vil lage mat på et kult kjøkken, lage mat ute og som vil lære mer om hvor maten egentlig kommer fra. Passer for barn mellom 10 og 13 år.

Gjennom en uke skal vi lage mye mat sammen og tester nye smaker. Vi lærer forskjellige teknikker, alt fra hvordan man laget mat i over åpen ild, til molekylær gastronomi. Vi skal også lage hjemmelaget pasta og steke pizza i vedfyrt steinovn, vi skal besøke en gård og lære om råvarer, vi skal grille, sous vide’e, røyke, steke, koke, blansjere og fritere, vi skal plukke spiselige vekster og planter, lage is med flytende nitrogen og mye, mye mer.

– Og den siste dagen, åpner deltagerne sin egen restaurant på Vitenparken og inviterer familie og venner til å komme og smake.

Påmelding

 

Program for matuken:

 

Mandag:

Vi starter med å bli litt kjent, og kanskje vise frem noen spennende mat-relaterte eksperimenter for å skape engasjement. For eksempel 5 smaker-aktiviteter, og lukt vs. aroma.

Det blir en innføring om kjøkkenet; vi snakker om hygiene, om hvordan vi oppfører oss på kjøkkenet, hvor ting er og hvordan vi forholder oss til hverandre.

 

På menyen denne dagen står pasta og pizza. Vi skal ha en italiensk dag, med fokus på grunnleggende matlaging.

Til dessert lager vi en knallgod mascarponekrem som serveres sammen med kjeks, bær og sjokoladesaus.

 

Tirsdag:

Tirsdag tilbringes ute. Her er temaet den rustikke maten og matlaging med elementene; ild, jord, vann og luft. Vi sanker og samler råvarer fra naturen og tilbereder mat ute over ild. Vi flytter kjøkkenbenker og utstyr utendørs og satser på at været tillater at vi kan være ute hele dagen.

 

Vi lager mat på takke/bålpanne, grill, i steinovn, i kokegrop (om vi får tillatelse) og i smoker. Denne dagen håper vi på fint vær, sånn at turmuligheten også er mulig. Det blir helgrillet kje, hel fisk i folie, grønnsaker i kokegrop/glør, osv.

 

Onsdag:

 

Vi har tre aktiviteter denne dagen; vi besøker en gård i Ås (enten Dysterjordet eller Linnestad), vi lærer og og drar på en tur i parken på campus og plukker spiselige vekster som vokser fritt og vi er i drivhuset til Vitenparken og lærer om hvordan mat dyrkes.

 

Vi bruker råvarene vi samler til å lære spennende, gjerne litt glemte teknikker, som sylting, safting, fermentering, tørking, osv. Og vi lager pestoer, sorbeter, kaker, osv.

 

Torsdag:

Tirsdag og onsdag har vi dratt litt «tilbake i tid» og sett på historiske og rustikke teknikker. På torsdag skal vi det motsatte. Da står molekylær gastronomi på planen. Vi leker oss med matlagning man aldri har sett før, og utforsker yttergrensene for matlaging – både smaksmessig og visuelt. Smakssansene skal lures og utfordres.

 

Fredag:

På fredag får deltagerne åpne sin egen restaurant for foreldrene sine. Temaet for denne dagen er streetfood, og vi lager oss gjennom et bredt repertoar av tøff streetfood fra hele verden; ramen, steambuns, kyllingspyd med satay-saus, churros, cuban sandwich, ekte tacos, osv.

 

Et par av rettene serverer vi til foreldre kl. 15.00. Her er det deltagerne som får ansvar for matlaging og servering.

 

 

Bli med på båtuke på Vitenparken med båtliv på Andedammen og Årungen:

Om sommeren er mange av oss ute i båt på fjorden og denne uka skal vi drive med båtliv her på Vitenparken. Vi kommer til å lære om hvordan båter flyter og får framdrift, og hvordan man kan bygge sine egne båter, i tillegg til at det vil holdes mange andre morsommesommeraktiviteter. Du vil selv få bygge mange forskjellige prototyper av båtkonsepter i blant annet tre og isopor som vi også vil teste og kjøre i bassenger. I løpet av uken blir det også en utflukt. Til slutt skal vi lage våre egne radiostyrte båter. Vi avslutter opplegget med en tur til Årungen hvor vi holder en båtkonkurranse og griller. Vinnerne av denne konkurransen vinner en fin premie.

 

Aktivitetene passer for barn mellom 7 og 13 år. Vi vil dele deltagerne opp i grupper slik at de er sammen med jevnaldrende og aktivitetene vil tilrettelegges til deltagernes alder og nivå.

Påmelding

 

Program for Båtuken: 

Mandag
 Vi blir bedre kjent! Vi skal lage enkle båter, og finne ut av hvordan vi kan lage gode båter, som flyter og kan kjøre fremover.

Tirsdag
 Vi ser på ulike motorer vi kan bruke i båten. Vi skal se hvordan vi kan lage slike motorer, og hvordan disse fungerer.

Onsdag
Vi bruker noe av det vi lærte om på mandag om å designe enkle båter, og det vi lærte på tirsdag om forskjellige typer motorer. Vi skal da prøve å lage en litt mer tidskrevende båt, som vi kan kjøre i vannet, og som fungerer optimalt!

Torsdag
Vi tar et lite avbrekk fra båtbygging og har det gøy med interessante vanneksperimenter og kreative aktiviteter.

Fredag
Vi gjør ferdig båtene vi jobbet med onsdag, og deretter ha en liten konkurranse der vi tester hvilken båt som er best. Etter konkurransen skal vi hygge oss med grillmat, sosiale leker, og forhåpentligvis godt vær.