Videregåendeelever legger palmeolje under lupen

Tirsdag 22. mai fikk Vitenparken Campus Ås besøk av over 100 elever fra Frogn videregående skole. Elevene deltok på den årlige ungdomskonferansen UEAT som handler om mat, miljø og bærekraft. Årets hovedtema er palmeolje. Fredag 25. mai kommer Ås videregående skole for å være med på UEAT.

Sigurd Hunstad fra Vitenparken åpnet UEAT 2018.
Foto: Inger-Lise Aasen Askautrud.

«Palmeolje er et kontroversielt tema der næringslivet har tatt grep og fjernet produktet som ingrediens etter press fra forbrukere. Produksjon av palmeolje gir arbeidsplasser til store befolkninger i land som Indonesia og Malaysia. Det komplekse temaet er derfor perfekt utgangspunkt for å motivere videregående elever til å forstå bærekraftig utvikling, der både helse, miljø og sosiale aspekter er viktig.» Sigurd Hunstad, pedagog på Vitenparken.

På konferansen ble det hold klassekonkurranse - Hva er bærekraftig mat?
Foto: Inger-Lise Aasen Askautrud.

Næringsliv, forskere og samfunnsdebattanter bidrar

Skal vi boikotte eller beholde palmeoljen? Skader oljen helsen vår? Og hva med arbeidsplassene til ansatte i palmeoljeindustrien? Til å svare på spørsmålene har vi invitert inn både forskere, næringslivsaktører og samfunnsdebattanter. Elevene fikk høre engasjerende foredrag fra blant andre Orkla, Regnskogsfondet, Eurofins, CICERO, Margit Vea, NHO mat og drikke og Norges miljø og biovitenskapelige universitet. Alle har ulik ekspertise og perspektiver på temaet.

Foredrag ved Bob van Oort fra CICERO.
Foto: Inger-Lise Aasen Askautrud.

Tredje år på rad

UEAT ble startet i 2015, og er et tverrfaglig samarbeidsprosjekt om bærekraftig matproduksjon og forbruk mellom Frogn videregående skole, Ås videregående skole og Vitenparken Campus Ås. Målet med samarbeidet er å bevisstgjøre, samt motivere skoleelever til å bli mer opptatt av nasjonale og internasjonale utfordringer knyttet til verdens matproduksjon og matforbruk. I stedet for å se hindringer, skal elevene se muligheter gjennom faglig kunnskap og kreativitet. Dette skal gjenspeiles i oppdrag elevene skal løse på konferansen og skoleoppgaver.

Kontaktperson

Sigurd Hunstad
970 89 680 // sigurd@vitenparken.no
Pedagog og prosjektleder
Vitenparken Campus Ås

Relaterte nyheter