Først litt spill, så ut for å lete etter vårtegn

Fra innetid og kjedsomhet til meningsfull spillopplevelse og utendørslek – Last ned i App Store eller Google Play og få en hyggelig familieaktivitet både inne og ute.

I Svanhovd-spillet er du forskerassistent i feltarbeid. Se våre forslag til utendørsaktiviteter lenger nede i artikkelen. Skjermbilde fra Svanhovd-spillet.

Bli forskerassistent for en dag

I spillet Svanhovd følger du den unge forskerassistenten Katja. Hun har reist helt til NIBIO Svanhovd forskningsstasjon. Der møter hun en brunbjørn, midt på vinteren. Men den skulle da vært i hi? Og hvor har det blitt av insektene? Katja blir nysgjerrig og sammen med seniorforskerne ved forskningsstasjonen begynner hun å undersøke saken for å forstå årsakene bak.

Se trailer på vår Youtube-kanal

Kjenner du alle vårplantene?

I Svanhovd får du, som Katja, undersøke planter i et økosystem. Du lærer masse om hvordan ekstrem- eller mildvær kan påvirke frøspiring og vekst hos planter, og hvilke konsekvenser dette kan ha for miljøet og de økosystemtjenester vi er avhengig av. 

Hvorfor er bjørnen ute av hiet for tidlig? Spill Svanhovd - en morsom måte å lære om økologi og klimaendringer. Skjermbilde fra Svanhovd-spillet.

Lek og lær sammen med barna

La barna ha en morsom og meningsfull spillopplevelse. Deretter kan dere gå ut og kose dere sammen med å oppdage sikre vårtegn som stilker, knopper og sprungne blomster. Ta gjerne med et forstørrelsesglass eller en lupe for å studere plantenes fargerike detaljer. Under har vi satt sammen en liste med utendørsaktiviteter som er perfekt for deg som har spilt Svanhovd. Lykke til!  

Familieaktiviteter utendørs

  1. Ta med forstørrelsesglass og se på knopper. Finner du tre forskjellige arter som har begynt å stikke opp?
  2. Bruk hyssing og tegn ut én kvadratmeter på bakken et sted det er grønt. Hvor mange insekter finner du innenfor din egen kvadratmeter, og hvem i familien finner flest?
  3. Kan du finne bjørnebæsj eller andre tegn på at bjørnen har kommer ut av hiet der du bor enda? Om dere ikke finner noen kan dere jo synge “Bjørnen sover”.
  4. Lytt etter fuglesang. Klarer du å kjenne igjen de forskjellige fuglene bare på lyden?

Takk til våre samarbeidspartnere

Spillet er utviklet av Egil Paulsen (innholdsutvikler på Vitenparken) for NIBIO Svanhovd, Norsk Institutt for Bioøkonomi til å ha som aktivitetstilbud i deres besøksenter.  Prosjektleder ved NIBIO var Victoria Gonzalez og Anne Wikan. Spillet var en del av prosjektet ”Linking climate change and ecosystem services to promote research as a career choice among young people” og er støttet av PROFORSK, Forskningsrådet. 

Les mer om spillet her

Relaterte nyheter