Sjekk ut Vitenskolens påskeeggsperimenter!

Endelig påske og skolefri. Årets høytid blir ikke helt som vanlig, men vi er overbevist om at vi skal klare å få en flott påske likevel. Her er et lite bidrag fra Vitenskolen!

Egg drop challenge på Vitenparken
Klarer du lage en kreasjon så egget ikke knuser når det treffer bakken?

Nå som det er påske ønsker vi fra Vitenskolen å dele noen av de spennende eggsperimentene vi ofte gjør i påskeferiene her på Vitenparken. Men er det ikke rart, egentlig, at vi maler egg og speider etter kaniner bare fordi det er påske?

Hvor kommer påske-eggene fra?

Det er ingen som vet akkurat når tradisjonen med å pynte påskeeggene begynte. Det er mange ulike historier. En av historiene forteller at da Maria Magdalena kom til Jesus sin grav, hadde hun med seg en kurv med egg. Da hun kom fram til graven, så hadde alle eggene fått regnbuens farger.

Eggene er derfor et symbol på oppstandelsen – selv om egget virker hardt og kaldt inneholder det nytt liv. Tenk at egget i kjøleskapet kunne blitt en liten kylling. Det er ganske magisk, sant? 

En mer vitenskapelig forklaring på hvorfor vi forbinder egg med påske er at hønene begynner å legge flere egg når våren nærmer seg. Tidligere var også våren den tiden av året hvor vi fastet. Det betyr at vi ikke spiste så mye mat som til vanlig. For å ta vare på eggene kokte man dem, for da holdt de seg lengre. En hyggelig bonus var at man da også kunne pynte dem litt!

Vitenparken har påskeaktiviteter hver påske!
Tro og vitenskap - hvorfor er egg en viktig del av påsken?

Første eggsperiment: Egg Drop Challenge!

 1. Dere trenger 1–2 egg per barn 
 2. Finn frem hobbyutstyr og annet spennende i hjemmet. Vårt forslag er:  
  • Ting som uansett skulle kastes av papp/plast/bobleplast og innpakning (gjenbruk) 
  • Ikke-knuselige gjenstander som for eksempel pappkrus 
  • Ballonger 
  • Bomull 
  • Sugerør 
  • Dorull 
  • Tørkerull 
  • Hobbyutstyr
  • Teip 
  • Beholdere som ikke knuser eller blir skadet 
 3.  Gi barna 15 minutter på å lage en kreasjon av utstyret for å forsikre at egget ikke knuser. 
 4. Finn et utgangspunkt som ligger 2–3 meter over bakken som dere kan slippe egget fra. For lav vanskelighetsgrad kan dere velge gress. Hvis dere ønsker en skikkelig utfordring kan dere la egget lande på asfalten. Hvis dere har et trygt sted å slippe egget fra, er det morsomst om barna kan slippe egget selv.  
 5. Be barna telle ned fra tre for å så å slippe egget. Knuser det? Eller har de klart utfordringen?
Hvert år har Vitenskolen hos Vitenparken påskeaktiviteter for alle!
Kombiner eggsperimentene med en tur ut for å se etter påskehare.

Andre eggsperiment: Hvor mye tåler et egg?

Funfact om egget: Plommen og eggehviten er laget av 76 prosent vann, 12 prosent protein, 10 prosent fettsyrer og resten er vitaminer, mineraler og karbohydrater. Utenpå eggehviten har vi to membraner og til slutt eggeskallet. Skallet er ikke rundt, den har større bunn enn topp. Denne formen bevarer de verdifulle næringsstoffene i egget. 

Skallet til egget er skikkelig kult. Med en tykkelse på mellom 0,30 og 0,35 mm utgjør det kun 10-11 prosent av eggets totale vekt. Formen gjør at det er veldig sterkt og klarer å motstå store fysiske påkjenninger. Små egg, det er egg som kommer fra unge høner, er mye sterkere enn store. Har dere noen gang prøv å knuse ett egg med henda? Det er nesten helt umulig når du trykker egget nedover, men om du trykker kortsiden (se bildet under) skal det ikke så mye til før du knuser egget. Grunnen til dette er nettopp formen på skallet. Spisse tupper tåler mer enn butte.

Påske og egg i Vitenparken

For å utføre eggsperimentet trenger dere følgende:

 1. 8 bruskorker
 2. Bomull (pads fungerer, men ikke like bra)
 3. 4 egg

Plasser fire egg mellom to bruskorker og litt papir/bomullsvatt, slik at egget kan stå. Plasser deretter en plate eller noe annet flatt på eggenesom for eksempel en bok med hardt omslag eller et brett, med ett egg i hvert hjørne. La barna tippe hvor mange bøker eller blader eggene tåler. Legg ett og ett blad eller bok oppå for å se. 

Påske og egg i Vitenparken
Hvor mange blader tåler eggene?
God påske fra oss på Vitenparken.

Tredje eggsperiment: Klassikeren eggmaling

For å utføre dette eggsperimentet trenger dere følgende:  

 • Egg
 • Skarp nål
 • Glass til det som er inni egget
 • Maling 
 • Glitter 
 • Pynt 
 • Annet stash til å dekorere egget 
 • Hyssing og annet utstyr for å henge opp egget. 

I dette eggsperimentet tar du et egg og bruker nålen til å lage et lite hull i toppen og et større hull i bunnen. Deretter blåser du i det lille hullet slik at innholdet forsvinner ut i glasset. Tips: lag påskepannekaker av egget du har blåst ut 

Tre en tråd med en nål gjennom det lille hullet og sørg for at det henger godt. Mal, lim, ta på glitter – kort sagt gjør alt du kan for å lage verdens kuleste påskeegg!

Relaterte nyheter