fbpx Videre til innhold

Vitenparken

Kjøkkenhage

Handling foran ord. På Vitenparken snakker vi ikke bare om mat - vi produserer den også. I kjøkkenhagen dyrker vi grønnsaker og urter til Vitenparken Kafé. Matavfallet fra kafeen komposteres og går tilbake i matjorda i kjøkkenhagen.

100 sorter frø og en robot

Vi på Vitenparken har en kjøkkenhage der vi produserer grønnsaker til Vitenparken Kafé. Kjøkkenhagen ble startet våret 2017, og vi har alt fra rød grønnkål, lilla gulrøtter, rosa bønner, blå poteter og fargesprakende mais. Våren 2021 flytter vi kjøkkenhagen ned til den gamle staudehagen bak Smia.

I kjøkkenhagen er vi inspirert av ulike dyrkingsmetoder. Vi praktiserer vekstskifte, hvor vi roterer hvilke vekster som dyrkes på samme jordlapp, vi dekker jorda for å bevare fuktighet, vi dyrker belgvekster som fikserer nitrogen i jorda og vi utforsker opp ulike komposteringsmetoder. Utenfor Vitenparken har vi en FarmBot. Dette er en robot som vi kan programmere til å så, vanne og luke – og den er helt presis. Her kan du oppleve hvordan teknologi og matproduksjon er flettet inn i hverandre.

.

For skoleklasser og publikum

Kjøkkenhagen brukes i undervisning til lærere og skoleklasser, til omvisning for grupper, og ikke minst til aktiviteter og arrangement for publikum i regi av Vitenparken. Her kan elever, lærere, studenter og barnefamilier lære mer om matproduksjon, plantehelse, teknologi og roboter.

Er du interessert i å være med og dyrke på mer fast basis, ta en kikk på Vitenparkens dyrkeklubb.