Matens opprinnelse

Vet du hvor mange kilo gulrøtter det produseres i Norge hvert år, eller hvor mange råtne blader en meitemark klarer å spise i løpet av sommeren? Blir det flere eller færre øko-bønder i Norge i fremtiden, og finnes det roboter vi kan bruke på gården?

Velkommen til Matens opprinnelse – En utstilling om det du spiser.

Frø i gelé - i utstillingen kan du se hvordan matplantenes rotsystemer og bladverk utvikler seg.

Vi på Vitenparken driver et opplevelses- og vitensenter for mat, miljø og klima, og vi har sammen med Økologiske foregangsfylker laget en utstilling om økologisk matproduksjon i Norge. I hele landet bor det bønder som fletter matproduksjon og økologi inn i hverandre, og kokker som alltid leter etter de beste råvarene. Det finnes også forskere som undersøker hva bærekraftig matproduksjon egentlig består av.

I denne utstillingen vil vi vise deg matens biografi, fra jordas yrende liv, frøenes første spiring, smakfulle retter av sesongens råvarer og matavfallets reise tilbake til matjorda.

 

Samarbeid med Økologiske foregangsfylker

Foregangsfylkene er forankra hos Fylkesmannens landbruksavdeling i de ulike fylkene, og skal jobbe for å øke produksjon og forbruk av økologisk mat i Norge. De 6 foregangsfylkene er:

Korn – Oppland
Levende Matjord – Buskerud
Melk og kjøtt – Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag
Grønnsaker og potet – Vestfold
Frukt-og bær – Hordaland og Sogn og Fjordane
ØQ – Økologisk mat i storhusholdning – Oslo-og Akershus og Østfold

Last ned Parkappen – finn frem i utstillingen

Bli med på skattejakt i utstillingen og opplev hvordan maten du spiser blir til! Last ned Parkappen – en applikasjon utviklet av Vitenparken. Her velger du turen «Matens opprinnelse» og kartet vil vise deg veien til utstillingen og hva du kan oppleve der.

Vil du vite mer om utstillingen?

Kontaktperson
Elise Matilde Lund
elise@vitenparken.no

Er du interessert i mat og matproduksjon?
Finn den nyeste forskningen i forskningsdatabasen Kore.
Besøk kore.no.

  • Utstillingen åpnet 31. august 2017.
  • Utstillingen er inne i et veksthus og ute i en kjøkkenhage.