Dyrke ny mat fra matavfall?
Er lokalt gjenbruk av kompostert matavfall mulig under dagens regelverk?
Velkommen til samling og workshop!
I Norge kaster vi hundrevis av millioner kg matavfall hvert år. Sammen må vi finne gode løsninger for gjenbruk av disse ressursene. Økt kompostering av matavfallet, for å dyrke ny mat, er en av nøklene for å lykkes. Vi trenger et godt regelverk og gode løsninger som også gjør det mulig for små- og mellomstore aktører som borettslag, skoler og bedrifter.
Fredag 21. oktober inviterer vi derfor ledende aktører og interesserte, for å lære, diskutere og utforske konkrete løsninger på utfordringer rundt bruk av matavfall i kompost. Det blir foredrag, matservering og presentasjoner – med besøk fra blant annet Karen Johanne Baalsrud (Mattilsynet), Ketil Stoknes (Lindum/NMBU), Bente Føreid (NIBIO), Andreas Capjon (U.Reist) og mange flere.
Hvor: Campus Ås, Vitenparken
Når: 21.10.2022, 09:00-15:00
Inngang: Pris, ordinær: 280,- kr, pris, streaming: 140,-kr, student: 100,- kr
Fullt program:
– 09:00 Velkommen v/ Professor Trine Hvoslef-Eide ved NMBU
– 09:05 «Matavfall & Kompost» v/ Ketil Stoknes, PhD Forsker i Lindum AS, og 1. Amanuensis II ved masterstudiet i urbant landbruk ved NMBU
– 09:25 «NMBUs praktiske arbeid med sirkulær økonomi» v/ Kjersti Sørlie Rimer, Direktør Eiendomsavdelingen NMBU
– 09:45 “Trygt nok – gjenvinning av mat» v/ Line Diana Blytt, Seniorrådgiver hos Norwaste AS
– 10:05 «Veien mot et kretsløpsbasert Urbant Landbruk; muligheter og utfordringer i bruk av matavfall som ressurs» v/ Andreas Capjon, daglig leder i U.Reist
ca. 10:30 | Pause, 10 minutter
– 10:45 «Kompost – en kraftig plantekost» v/ Hans Gaffke fra Norsk Landbruksrådgivning Øst
– 11:05 «Skolehager og kretsløpslaboratorier for framtiden» v/ Håkon Mella, gartnerformidler ved Vitenparken og ILU/NMBU, småskala grønnsaksprodusent og kokk
– 11:25 «Grønn Barneby» v/ Roy-Inge Sivertsen, Rådgiver Trondheim kommune
– 11:40 «GreenSmart & Campus Ås: En sirkulær pilot» Trine Hvoslef-Eide, Professor i anvendt bioteknologi på NMBU og leder for Norges senter for urbant landbruk
– 11:55 «Bedre ressursutnytting – fortsatt trygg mat» v/ Karen Johanne Baalsrud, Mattilsynet/Norwegian Food Safety Authority
– 12:25 Kort pre-lunsj-introduksjon til arbeidssamling
ca. 12:30 | Varm lunsj, 45 minutter
– 13:15 Arbeidssamlinger i grupper (35 min)
– 13:50 Presentasjon av arbeidet (3 minutter per gruppe)
ca. 14:00 | Pause, 10 minutter
– 14:10 «Sørli Besøksgård”» v/ Ragna Kronstad ved Sørli Besøksgård, Bymiljøetaten og Oslo kommune
– 14:25 «Fra pest og plage til nye proteinkilder» v/ David Tehrani, Cofounder FlyingFeed, Project Manager Pronofa
– 14:40 «Skotfoss: Et læringssenter for kompostering», v/ Knut Hovland, Founder BBBLS
– 14:50 Veien videre v/ prof. Trine Hvoslef-Eide, GreenSmart-leder
– 15:00 Avslutning
End date
10/21/2022