Bok i Parken
Velkommen til Bok i Parken på Vitenparken. Denne gangen tar vi for oss to nye bøker når vi undersøker litteraturens plass og funksjon i møtet med klima- og miljøutfordringer. Du kan kjøpe begge bøkene i Vitenparken Kafé og på arrangementet.
Planter og insekter er helter og hovedpersoner i både skjønnlitteratur og sakprosa. I kveldens Bok i Parken har vi invitert to forfattere som begge setter ord på de biologiske vesener som vi deler både planeten og hverdagen med. Anne Sverdrup-Thygeson har nylig gitt ut boken Insektenes planet, og Kathleen Rani Hagen har forfattet romanen Grunnleggende plantediversitet.
Kveldens gjester
Anne Sverdrup-Thygeson er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet NMBU på Ås, og vitenskapelig rådgiver i NINA. Hun har doktorgrad i bevaringsbiologi og underviser i naturforvaltning og skogens biomangfold. I tillegg har hun studert historie og er opptatt av formidling, driver en blogg og er fast gjest i programmet Ekko – Abels tårn på NRK P2. Kathleen Rani Hagen er oppvokst i Kristiansand og bosatt i Ås. Grunnleggende plantediversitet er hennes første bok.
I kveld får vi også besøk av Christian Steel. Han er biolog og jobber som generalsekretær i Sabima.
Insektenes planet
For hvert menneske som lever på jorden, finnes det 200 millioner insekter. Insektene er overalt – i skogen og i enga, i bekken og i parken. De lever i seks tusen meters høyde, i de dypeste grotter, i døpefonter, inne i datamaskiner og i hvalrossens nesebor. Insektene er helt annerledes skapt enn oss mennesker: De bærer skjelettet utenpå kroppen som en rustning og kan ha ører på knærne, øyne på penis og tunga under beina. Selv med en hjerne på størrelse med et sesamfrø kan de gjenkjenne ansikter. Insekter har dessuten en ufattelig forplantningsevne og tilpasningsdyktighet. Men selv om insektene er mange, går antallet dramatisk tilbake. Mens vi mennesker har blitt dobbelt så mange de siste 40 årene, viser studier at antallet insektindivider har blitt halvert på samme tid. Uten insektene vil mennesker og dyr dø. Insektene forvandler visne planter, møkk og døde dyr til fruktbar jord. De bestøver blomster og er mat for andre dyr. De er rett og slett tannhjulene som får verden til å gå rundt.
Grunnleggende plantediversitet
På en hagefest i Ås oppstår en plutselig tiltrekning mellom to unge mennesker. Peter fra Manchester har rufsete hår og saueskinnsjakke, hun er en kortklipt botanikerstudent med gummistøvler. Hun forteller ham alt hun vet om planter, om mose og lav og symbiotiske hyfer på trærnes røtter. Grunnleggende plantediversitet er en roman om alt som gror, om en altoverskyggende forelskelse og om vanskeligheten med å finne de rette ordene.
Middag på Vitenparken Kafé
Vitenparken Kafé holder kveldsåpent hver torsdag. Ta med en venn, en kollega eller en date og spis en god middag før bokbadet.
Har du spørsmål angående arrangementet? Send en epost til elise@vitenparken.no.
-
Anne Sverdrup-Thygeson er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet NMBU på Ås, og vitenskapelig rådgiver i NINA.
-
Kathleen Rani Hagen er oppvokst i Kristiansand og bosatt i Ås. Grunnleggende plantediversitet er hennes første bok.
-
Christian Steel er biolog og jobber som generalsekretær i Sabima.