Familiedag under matfestivalen SmakÅs 2024 – den 13. oktober

SmakÅs er en årlig todagers mat- og teknologifestival i Ås kommune.

Ta en tur til koselige og pittoreske Ås denne høsten og utforsk lokale bønder og matprodusenter på lørdag, etterfulgt av en stor familiedag på søndag!

Under familiedagen på søndag, 13. oktober kan du forvente mange lærerike og gøyale aktiviteter for barn knyttet til mat, bærekraft og teknologi, med blant annet vitenshow med Forsker-Frederic, kodeaktiviteter, smaking av spiselige insekter og is laget med nitrogen, pannekakelaging med pannekakerobot, aktiviteter i Vitenparkens skolehage og mye mer! Voksne kan også delta i omvisninger rundt campus Ås, samt biokunstfilmvisning.

Program for Familiedagen 13. oktober:

Vennligst merk at det ikke vil være noen stands eller marked under Familiedagen den 13. oktober. Finn informasjon om Markedsdagen og utstillere den 12. oktober her. 

📍Samfunnet i Ås (Olav L. Moens plass 1)
Vitenshow med Forsker-Fredric 
Tid: 11:00 – ca. 12:00 og 13:00 – ca. 14:00 Vitenparkens superformidler digger vitenskap – han disker derfor opp med sine favoritteksperimenter for å spre entusiasmen! Bli med på vitenshow klokka 11.00 og 13.00 i AudMax på Samfunnet, med eksplosjoner, høye smell og spennende kjemiske reaksjoner.

Bålpanne 
Tid: 10:00-13:00
Kom og  nyt varmen fra bålet utenfor Samfunnet!

Kanopadling i Skogsdammen 
Tid: 10:00-13:00
Kom å bli med å padle kano i Skogsdammen!

Gjennomgående aktiviteter  
Tid: Gjennom hele dagen  

Rebus/Skattejakt 
Bli med på en spennende rebusløype gjennom Campus Ås, der både kropp og hjerne blir utfordret! Løypa starter ved Samfunnet i Ås og avsluttes ved Vitenparken, med en mulig premie for de minste!

Brølepanter  installasjon
Panting er effektivt for miljøet! Prøv brølepanteren og føl på kroppen hvor mye energi du sparer ved å pante en flaske!

Dart på ballonger 
Klarer du å sprekke alle ballongene? Test ut dine dartegenskape!

Kaste sandposer på blink  
Test ut treffsikkerheten ved å kaste på blink!

Hinderløype  
Kom og få testet ut balanse og koordinasjon i vår hinderløype!

Tautrekking  
Hvem er sterkest? Samle et lag, og test det ut i tautrekning!


📍Vitenparken  (Høgskoleveien 1)
Nitrogen-is  
Tid: Ca.hver halv time fra 10:30 
Bli med og lag is med flytende nitrogen på 1-2-3!

Unni Gjertsen: More Bacteria Than I
(For ungdom og voksne)
Tid: 10.30 og 11.30
Begrenset kapasitet: Maks. 44 per visning. Registrering for gratisbillett finner du nederst på siden. 
Introduksjon av filmen og filmvisning i Vitenteateret!

Omvisninger på campus  
(For ungdom og voksne)
Tid: 11:00 –  13:00 og 14:00 – 16:00
Begrenset kapasitet: Maks. 35 per omvisning. Registrering for gratisbillett finner du nederst på siden.
Vi vandrer i en av Norges flotteste parker. På veien får dere høre historien om de unike, fredete bygningene og planlegging og drift av parkanlegget.

Jarlsbergs historie 
(For ungdom og voksne)
Tid: 13:00 –  ca. 13:30
Begrenset kapasitet: Maks. 44 per visning. Registrering for gratisbillett finner du nederst på siden.
Kom å hør på dyktige foredragsholder Roger Abrahamsen snakke om ostens historie i Vitenteateret! Maks 44 antall plasser og foredraget varer i ca. 30 minutter. Bli også med på aktiviteten kan du skille Jarlsberg fra andre oster!

Gjennomgående aktiviteter  
Tid: Gjennom hele dagen 

Urtesalt  
Ved hjelp av motere kan vi knuse urter fra Vitenenga for å lage kreative varianter av urtresalt! Knus urter og salt for å gi maten en helt ny smak!

Klima-Slush 
Vi bruker kjemi og vitenskap til å danne slush av saft, is og salt!

Pannekakerobot  
Bli med og lag pannekaker med en pannekakerobot!

Spiselige insekter 
Tør dere smake på insekter?

Biokunst – lag din egen maling + blomstertrykk  
Hvordan kan vi male ved bruk av planter? Bli med og lag din egne maling av blomstrer og blader! Her er det bare å slippe kreativiteten løs!

Høre på jord  
La oss retter oppmerksomheten til gjengen nede i jorda. Hvem er de, og hva holder de på med? Det skal vi undersøke ved å lytte til lydbølgene de sender ut!

Jordsans  
Utstilling av den danske kunsteren Maria Viftrup som inviterer gjestene til å gjenoppdage naturen og jorda gjennom interaktive aktiviteter- tør du å delta i Jordspa?

BitBot GrandPrix  
Kjør om kamp med en fjernstyrt BitBot bil!

Sphero  
Programmer kule kuler til å kjøre rundt! Slipp kreativiteten løs og lag morsomme triks!

Klinkekule installasjon  
Klarer du å høre klinkekulen gjennom en labyrint? Ga sammen 2 til 4 og prøv dere på hinderløpa!


📍Vitenparkens skole- og kjøkkenhage
Gjennomgående aktiviteter
Tid: Gjennom hele dagen 

Hinderløype  
Bli hagemester ved å gjennomføre løypa. Her skal det letes, gjettes, lukes og balanseres. Hva er det som sover i hagen? Finn en flyvende hjelper, og ikke mist poteten! Kommer du fram til målstreken?

Plante hvitløk  
Ble med formidlerne våre ut og hjelp dem med å plante hvitløk i Vitenenga!

Kompost 
Utforsk meitemarkkomposten vår!

Spillhjørnet  
Greier dere å klatre opp grenene i stigespillet? Trill terningen, og håp på regn. Og unngå for all del bladlussangrepet. Prøv også Artsjenga og Livsløpet, og se om dere kan løse oppgavene!


Arrangert av Ås kommune, Vitenparken og Uka i Ås:

Om SmakÅs

SmakÅs er Norges eneste mat- og teknologifestival med fokus på bærekraftig utvikling! Hver høst inviterer vi små og store fra Ås og omegn til vår festival her i Ås. Tidligere var SmakÅs en endagsfestival mellom Ås sentrum og Vitenparken på Campus Ås. I 2022 utvidet vi festivalen til flere dager, med markedsdag på lørdager og Familiedag på Vitenparken på søndager. I år feirer Uka i Ås også 100-årsjubileum, og som en hyllest til festivalens tradisjon med arrangementet “Gøy på landet”, samarbeider vi med Vitenparken om et gratis familiearrangement søndag 13. oktober!

Om Vitenparken

Vitenparken er et vitensenter som ligger på NMBU campus Ås og ble etablert i 2010. Som et vitensenter fokuserer våre aktiviteter og utdanningsprogrammer for barn på bærekraft, miljø og matproduksjon. Vi tilbyr et bredt spekter av aktiviteter: fra arrangementer for barn og ungdom i fritiden og skoleferien, til skolebesøk, populærvitenskapelige arrangementer for voksne, guidede turer rundt NMBU campus, Talentsenter for elever med stort læringspotensial, Makerspace, BioArt-utstillinger og arrangementer, til digitale læringsverktøy og spill, pedagogiske installasjoner og mye mer. Følg vårt program for å finne ut om kommende arrangementer: vitenparken.no/events.

Om Uka i Ås

UKA i Ås er Norges lengste kulturfestival og er en av de største kulturaktørene i Follo-regionen. I oktober 2024 arrangeres det som blir 100-årsjubileet til festivalen. UKA i Ås skapes på dugnad av over 1200 studenter ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. UKA i Ås er en gammel tradisjon med røtter tilbake til 1890-tallet da det for første gang ble arrangert studentrevy ved Den Høiere Landbrugsskole i Aas. UKA i Ås 2024 vil være den 52. i rekken over UKER som er arrangert siden 1924 da festivalen for første gang ble arrangert. Det vil si UKA i Ås feirer 100 år nå i 2024. UKA i Ås kan by på aktiviteter som UKErevyen, konserter, idrett- og veldedighetsarrangementer, temabarer arrangert av studentforeningene, quizer, bedriftsdager og mye mer – det skjer noe hver dag for enhver.

Om campus Ås

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås, bare en kort tur fra Oslo, er en skjult perle verdt å oppdage. Universitetets vakre campus ble designet av den anerkjente arkitekten Ole Sverre i perioden 1897–1902, inspirert av klassisk britisk arkitektur. Med sine imponerende bygninger som Urbygningen, Tårnbygningen, Circus og Tivoli, gir NMBU en fortryllende atmosfære som minner om scener fra berømte filmer og serier som Harry Potter, Bridgerton og Downton Abbey. I tillegg til den arkitektoniske prakt kan besøkende utforske over 800 forskjellige arter av busker og trær i de vakre hagene, inkludert et rosarium etablert i 1965 og et staudefelt med over 200 staudesorter. Europas mest avanserte veterinærbygg, åpnet i 2021, er også en attraksjon på campus, som huser både Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet. Kunstentusiaster vil glede seg over KORO-prosjektet som inkluderer moderne kunstverk plassert både innendørs og utendørs på campus. En dagstur til NMBU fra Oslo vil ikke bare gi deg unike kulturelle og arkitektoniske opplevelser, men også en dypere forståelse av dette fremragende universitetsmiljøet.

Kontakt:

Arrangement- og markedsføringsansvarlig for Familiedagen 13. oktober
Elina Gobeti, markedskonsulent ved Vitenparken.
E-post: elina@vitenparken.no. 

Har du spørsmål om markedet på lørdag 12. oktober?
Kontakt SmakÅs-ansvarlig i Ås kommune, Madeleine Solheim Johnsen
E-post: madeleine.solheimjohnsen@as.kommune.no

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Filmvisning 10.30 - Unni Gjertsen, "More Bacteria Than I"
SmakÅs 2024
kr 0 inkl. Mva
40 available
Filmvisning 11.30 - Unni Gjertsen, "More Bacteria Than I"
SmakÅs 2024
kr 0 inkl. Mva
40 available
Foredrag om Jarlsbergs historie av Professor Roger Abrahamsen, NMBU
SmakÅs 2024
kr 0 inkl. Mva
40 available
Omvisning rundt campus Ås 11:00 - 13.00 med Torstein Steine
SmakÅs 2024
kr 0 inkl. Mva
35 available
Omvisning rundt campus Ås 14:00 - 16.00 med Torstein Steine
SmakÅs 2024
kr 0 inkl. Mva
35 available