fbpx Skip to content

Vitenparken

Bok i parken med Bjørn H. Samset

I denne utgaven av Bok i parken får vi besøk av forsker og forskningsformidler Bjørn H. Samset. I sin nyeste bok har Samset tatt for seg lys. I kveld har vi også med oss Line Nybakken, professor ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning ved NMBU og Askild Lorentz Holck, seniorforsker ved Nofima.

Bli med på en underholdene og innholdsrik samtale med forfatterne om deres bøker. Samtalen ledes av Vitenparkens Elise Matilde Lund. Kaféen vil være åpen.

Lys – en fortelling om regnbuen og nordlyset, flammene og ildfluene, og menneskets kamp for å holde mørket tilbake

Hva er lys for noe? Når vi skrur på en lampe i mørket og plutselig kan «se», hva er det egentlig som skjer? Studiet av lys har preget vitenskapshistorien fra de gamle grekerne og frem til i dag. Og ennå er det svært mye vi ikke vet. I denne boka får du historien om lyset i sine mange former – som fenomen i naturen og som forutsetning for menneskenes tilværelse. Du får se fargene i all sin prakt og blir kjent med hvordan naturen selv lager lys, fra ild til ildfluer. Du møter mørket, som spiller en viktigere rolle for oss enn mange er klar over. Og du vil få se hvordan lyset har vært vår beste læremester i hvordan naturen fungerer, både på vår egen jord og langt ute i det dype universet.

Bjørn H. Samset (født 1977) er fysiker, klimaforsker og forskningsformidler. Han er ansatt som forskningsdirektør hos Cicero hvor han studerer nedbør og atmosfæriske aerosoler i et endret klima, hovedsakelig gjennom klimamodellering. Han har tidligere gitt ut boken De hemmelige partiklene: hvordan verden er skrudd sammen på Universitetsforlaget (2013).

Line Nybakken er professor ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning ved NMBU. Hennes hovedinteresse innen forskning er kjemisk økologi i boreal skog. Line har jobbet mye med miljøforandringer, inkludert forhøyede nivåer av temperatur, CO2, ultrafiolett- og ioniserende stråling og lysintensitet. De siste årene har Line også vært involvert i prosjekter som ser på effekter av lyskvalitet og temperatur på trærnes sesongrytmer. 

Askild Lorentz Holck er seniorforsker ved matforskningsinstituttet Nofima, der han blant annet forsker på hvordan UV-lys dreper uønskede bakterier på kylling og egg. I prosjektet «Patogener i matkjeden» har flere forskere i Nofima og samarbeidende institutt undersøkt hva som må til for å unngå og redusere nivået av farlige bakterier i mat.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Bok i parken
kr 110 inkl. Mva
195 available

End date
11/29/2018

Booking Date Expired: This event has passed today's date.
  • I denne utgaven av Bok i parken får vi besøk av forsker og forskningsformidler Bjørn H. Samset. I sin nyeste bok har Samset tatt for seg lys.
    Foto: Spartacus/R. Solér.
  • Line Nybakken, professor ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning ved NMBU.
    Foto: NMBU.
  • Askild Lorentz Holck, seniorforsker ved Nofima.
    Foto: Nofima.

Tickets

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Bok i parken
kr 110 inkl. Mva
195 available