fbpx Skip to content

Vitenparken

Ekebergutstillingen: 1900-tallets store landbrukshappening

Filmkveld på Vitenparken om Ekebergutstillingen i 1959, torsdag 14. november 2019 kl 19.00-21.30.

Gratis adgang for medlemmer i Vitenparkens Venner og studenter ved NMBU. Adgang kr 50 for andre.

Landbruksutstillingen på Ekeberg

Ekebergutstillingen i 1959 var det tredje største utstillingsarrangement i Norge i forrige århundre med 854 000 besøkende. Bare Jubileumsutstillingen i 1914 som markerte 100-årsjubileet for 1814, og utstillingen «Vi kan» i 1938 hadde flere besøkende. Publikumsrekorden på en dag var 76 000 besøkende.

Utstillingen var en markering som hele landbruks-Norge støttet opp om. Selskapet for Norges Vel markerte sitt 150-årsjubileum og Norges Landbrukshøgskole markerte sine 100 år i 1959.  Norges Vel var hovedarrangør og Norges Landbrukshøgskole satte sitt tydelige stempel på arrangementet for markering av framgang og framskritt i næringen.

Folkefest for hele landet

På denne filmkvelden spoler vi vel 60 år tilbake til 11. juni 1959. En blid og engasjert Kong Olav ankommer Ekebergsletta i Oslo. Kongesangen spilles og synges. Kong Olav, som var arrangementets høye beskytter, sørger for en verdig og humørfyllt åpning.

Det var en fest med folk fra hele landet, forteller Kristian Kaus. Mannfolka kom i dress og hatt og damene hadde tatt finkjolen på. I 1959 var Kaus aktiv deltaker på utstillingen og arbeidet i Kullberg Maskinforretning. Seinere ble han ansatt i Selskapet for Norges Vel der han var direktør fra 1977 til 1993. Kristian Kaus har samlet mye av materialet som vises på filmkvelden og vil gi en oversikt over arrangementet.

3 filmer og panelsamtale

På filmkvelden vil vi vise tre filmer fra Ekebergutstillingen,  «Eventyret på Ekeberg», «By og land»» og «Filmavisa».

Etter filmvisningen vil et panel med tidligere leder i Markeds- og mediainstituttet Erik Dalen, tidligere landbruksminister Svein Sundsbø,  tidligere rektor Nils Kolstad og tidligere direktør i Norges Vel Kristian Kaus gi sine kommentarer, foreta et tilbakeblikk og sette filmene og arrangementet inn i dagens situasjon for norsk landbruk og matproduksjon.

Erik Dalen er utdannet fra Handelshøgskolen i Bergen og har arbeidet 45 år med markedsanalyse og hatt ulike lederroller i Markeds- og mediainstituttet (i dag Ipsos). Sammen med Ottar Hellevik startet han i 1985 kartleggingen av nordmenns holdninger, verdier og atferd gjennom den sosiokulturelle undersøkelsen Norsk monitor.

Svein Sundsbø var landbruksminister for Senterpartiet i 1985-86. Han har blant annet vært generalsekretær i Senterpartiet, daglig leder i Norges forskningsråd og arbeider fortsatt for konsulentfirmaet Gambit  og miljøorganisasjonen Zero.

Nils Kolstad er tidligere professor i husdyrbruk og var rektor på NLH fra 1990-95.

Program

Kl. 19.00 Åpning og introduksjon av kveldens program, filmene og kveldens deltakere ved leder i Vitenparkens Venner Per Harald Grue

Kl 19.05 Tidligere direktør i Selskapet for Norges Vel Kristian Kaus: Tilbakeblikk på Ekebergutstillingen i 1959 – bakgrunn, mål og resultater

Kl  19.25 Visning av filmene «Eventyret på Ekeberg», «By og land»» og «Filmavisa»

Kl 20.10 Pause

Kl 20.20 Ekebergutstillingen 60 år etter – Kommentarer og refleksjoner ved:

Tidligere leder i Markeds- og mediainstituttet (i dag Ipsos) Erik Dalen

Tidligere landbruksminister Svein Sundsbø

Tidligere rektor ved NLH Nils Kolstad

Tidligere direktør i Norges Vel Kristian Kaus

Samtaleleder Per Harald Grue

Kl 21.15 Spørsmål og kommentar fra salen

Kl 21.30 Møtet slutt

Arrangører er Vitenparken og Vitenparkens Venner

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

End date
11/14/2019

Booking Date Expired: This event has passed today's date.

Tickets

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available