fbpx Skip to content

Vitenparken

Grønn PechaKucha

Vi feirer Grønn festival i Ås og inviterer til Grønn PechaKucha på Vitenparken. Ta med venner eller en date, og opplev kreative ildsjeler fortelle om sine prosjekter gjennom vakre bilder og klar tale. Hold av datoen, vi lover spennende foredragsholdere. Mer informasjon kommer.

PechaKucha er en enkel presentasjonsform utviklet av Astrid Klein og Mark Dytham. Den aller første PechaKucha Night ble holdt i Tokyo i 2003, og i dag finnes det PechaKucha-kvelder i over 1000 byer over hele verden. Vi på Vitenparken har holdt på med PechaKucha i over fem år – gå ikke glipp av denne utgaven i samarbeid med Grønn festival! Mer informasjon om foredragsholdere kommer.

Gratis inngang.

 

Bekreftede forelesere

Rannveig M. Jacobsen – Liv i død ved
Langt inni skogen faller en gammel osp overende. Ingen mennesker hører det, men hundrevis av små insekter lukter det. Svarte glansbiller med knall oransje prikker på dekkvingene merker den søtlige duften av sevje med litt gjærsopp, og lukter seg frem til det døde treet. Ospeildkjuken, soppen som har gjort trestammen myk nok for hakkespetthull, vokser kjapt utover fra kjerneveden. Over årene blir den gamle ospa levested for tusenvis av sopp og insekter. Hvem er de, hva gjør de der, og hvorfor skal vi ta vare på dem?

Rannveig M. Jacobsen, forsker ved Norsk Institutt for Naturforskning og tidligere stipendiat ved NMBU, tar deg med inn i en ukjent verden som allikevel er livsviktig for naturens gang; nedbrytersamfunnet. Foto: Arnstein Staverløkk, NINA.

 

Bjørn Stærk – Grønn moral eller grønn politikk? Ja takk!

Skal vi stoppe miljøkrisene ved å endre våre egne liv eller gjennom politikk og systemendringer? Disse tingene settes ofte i motsetning til hverandre, men henger egentlig sammen. Bjørn Stærk, forfatter og spaltist i Aftenposten, snakker om hvordan man bør tenke når man vil endre ting som virker umulig å endre.

 

Bjørn Stærk. Foto: Thea Rosef

 

Kristoffer Robin Haug – «Hvordan DU kan redde verden med 4 enkle steg!»
Ekstremvær og artsutryddelser, polarisering og utenforskap, forurensing av havet, jorda og lufta – vi står ovenfor store kriser som setter handlekraften vår på prøve. Er vi mennesker i stand til å gjøre det som skal til, eller er det for sent å redde verden? Tro det eller ei, men selv om utfordringene er store så har vi aldri hatt så mange løsninger og verktøy parat til å løse dem som det vi har i dag – det er manglende vilje til å ta dem i bruk og politikere som sitter fast i gamle tankebaner som er grunnen til at vi ikke har løst de fleste av problemene allerede. Vi har en lang vei foran oss, men prinsippene vi må følge for å lykkes er faktisk ganske enkle og oversiktlige.

Stortingsvara for Miljøpartiet De Grønne og førstekandidat til fylkestingsvalget i Viken, Kristoffer Robin Haug, tar for seg klima- og miljøkrisen og gir deg 4 enkle steg DU kan ta for å redde verden! Foto: Miljøpartiet de Grønne.

 

 

Julie Rødje – Klimastreik og de unges klimaoppgjør
Klimaendringene er urettferdige. De som har bidratt minst til klimakrisen rammes hardest. Dagens unge møter en usikker framtid som følge av klimakrisa og miljøkrisa. Bare i Norge har omtrent 100 000 unge tatt til gatene for å delta i klimastreik. Fredag 30. august vil unge igjen vise at de krever handling, og det nå! Hvorfor tar de unge krisa mer alvorlig enn verdens ledere? Hva krever klimastreikerne? Og hvordan kan de voksne lære av den brede bevegelsen og de unges pågangsmot?

 

Julie Rødje er nestleder i miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire som er medarrangør for de nasjonale klimastreikene.

 

Martin Løken – Kompakt byutvikling.

Ås er i disse dager i ferd med å vedta en sentrumsplan. Men hva er egentlig den grønnest mulige tettstedsutviklingen? Er det å bevare så mange hager som mulig? Er det ikke viktig for vår iboende utfoldelsesbehov at vi mennesker lever med mye luft, lys og plass? Eller er det mest miljøvennlig å få flere mennesker til å bo på mindre plass, og slik spare natur for nedbygging? Martin Løken, De Grønnes ordførerkandidat I Ås, og student i By- og regionplanlegging ved NMBU på 3. året, drøfter hvorvidt kompakt tettstedsutvikling er nødvendig i Ås.

 

Martin Løken. Foto: Åsmund Løvdahl

 

Mia Frogner – Verdens viktigste oppskrift
Hvordan kommunisere vår tids største utfordring uten at folk står maktesløse tilbake, men snarere fulle av pågangsmot og rustet til kampen mot klimakrisa? Nyhetene, mediene, skolene, internett, sosiale medier, bedrifter, organisasjoner og politiske partier – budskapet om at klimakrisa er her og at tiden renner ut er ikke til å unngå. Men hvordan få noe så stort, altomfattende og ikke minst skremmende til å både være noe som angår og engasjerer oss alle – hver eneste dag?

Mia Frogner, spesialrådgiver i kommunikasjonsbyrået Trigger, og miljø- og matblogger på Green Bonanza, prøver å knekke koden for hvordan klimakrisa og bærekraft best kan kommuniseres.

 

Harald Ingersønn Berger – Changemakers kampanje Klimapassivitet
Mens våre utslipp øker blir mennesker andre steder i verden fordrevet fra hjemmene sine på grunn av konsekvensene av klimaendringer som flom, tørke og havstigning. I motsetning til andre flyktninger har ikke de krav på beskyttelse eller asyl som klimafordrevne. Hvem har ansvar for dette? Og hvordan kan vi gjøre noe med det?

Klimapolitisk leder i Changemaker; Harald Berger forteller om hvordan du kan bidra og om Changemakers kampanje Klimapassivitet.

 

Stein Leikanger – Hva vil Extinction Rebellion og hvorfor må det et globalt opprør til for å få en troverdig klimainnsats?
Extinction Rebellion har på kort tid etablert seg i et stort antall nasjoner, på flere kontinent. Borgerrettsbevegelsen kjemper for vilkårene til livet som skal komme etter oss. Hvorfor er det nødvendig?

Stein Leikanger fra Extinction Rebellion har bakgrunn fra internasjonalt næringsliv, men er nå blitt klimaopprører.

 

 

Om Grønn Festival

Grønn Festival er et årlig arrangement som går av stabelen i Ås sentrum i august og september. Festivalen koordineres av Miljøpartiet de Grønne Ås i samarbeid med lokale organisasjoner, studentforeninger og bedrifter. I 2019 arrangeres festivalen 30. august – 1.september i Ås sentrum og på Campus Ås.

Årets miljøarrangement i Ås er for alle som interesserte i lokalt engasjement, sosial og økologisk bærekraft, grønn filosofi og livsstil. Det blir blant annet politisk debatt, PechaKucha, markedsdag, bytte- og fiksefest, kinofremvisning og aktiviteter for barna.

Grønn Festival er for innbyggerne i Ås, studentene ved NMBU, hele familien – og alle som vil følge med på hva som skjer i Ås. Festivalen er ment som et møtested for alle med interesse for bærekraft fra et lokalt perspektiv, og skal gi rom for et bredt spekter av meninger og interesser. Festivalen er et initiativ for å gi besøkende inspirasjon til å utvikle en grønnere hverdag ved å kunne orientere seg i en del av tilbudene som finnes i Ås og omegn. Dette har blitt en årlig tradisjon som stadig trekker flere mennesker til Ås sentrum.

End date
08/30/2019

Booking Date Expired: This event has passed today's date.
Rannveig M. Jacobsen Liv i død ved More info Less info

Langt inni skogen faller en gammel osp overende. Ingen mennesker hører det, men hundrevis av små insekter lukter det. Svarte glansbiller med knall oransje prikker på dekkvingene merker den søtlige duften av sevje med litt gjærsopp, og lukter seg frem til det døde treet. Ospeildkjuken, soppen som har gjort trestammen myk nok for hakkespetthull, vokser kjapt utover fra kjerneveden. Over årene blir den gamle ospa levested for tusenvis av sopp og insekter. Hvem er de, hva gjør de der, og hvorfor skal vi ta vare på dem?

 

Rannveig M. Jacobsen, forsker ved Norsk Institutt for Naturforskning og tidligere stipendiat ved NMBU, tar deg med inn i en ukjent verden som allikevel er livsviktig for naturens gang; nedbrytersamfunnet.

 

Bilde, fotograf Arnstein Staverløkk, NINA.

Tickets