PÅMELDING: Selvforsyning i Norge – da, nå og fremover
Norge er et grasland der 2/3 deler av jordbruksarealet må nyttes til husdyrproduksjon og der hoveddelen av åkerarealet må nyttes til korn som brukes som husdyrfôr. Hvordan kan vi produsere mer mat til mennesker på samme areal? Velkommen til Vitenskapshistorisk seminar i Vitenparken torsdag 10. oktober 2019 kl. 13.30-21.30.
Arrangør: Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved NMBU, Vitenparken på Campus Ås og Vitenparkens Venner.
Norskprodusert husdyrfôr
I mer enn 100 år har norsk husdyrproduksjon vært avhengig av importerte fôrvarer. Det er bred politisk enighet om at norsk husdyrproduksjon bør bli mindre avhengig av importert korn og proteinråvarer. Spørsmålet er om vi for åra framover kan og vil utforme en målrettet plan for å basere norsk husdyrproduksjon fullt ut på norsk produksjon av gras, fôrkorn, andre norskproduserte fôrvekster og annet norskprodusert fôr, og om en slik offensiv plan også er klimamessig og miljømessig forsvarlig.
NMBUs forskning på fôr
Norsk fôrforskning ved NMBU har i 100 år hatt sitt hovedfokus på å bidra til en norsk husdyrproduksjon som sikrer en høy norsk selvforsyning. På seminaret vil vi fokusere på den kompetansen som er bygd opp og de resultater som er oppnådd med basis i forskningen ved NMBU. Vi vil på seminaret videre trekke linjene fram til i dag og utfordre representanter fra fôrforskningen ved NMBU til å legge fram de muligheter de ser for en økt norsk selvforsyning av fôr i vår husdyrproduksjon.
Program
Se fullstendig program i menyen til venstre.
Presentasjoner fra arrangementet
Her kan du laste ned presentasjoner fra arrangementet.
- Odd Magne Harstad – Norsk fôrforskning gjennom 100 år – en suksesshistorie?
- Odd Magne Harstad – 40 år med forskning og formidling
- Harald Volden – Økt selvforsyning og bærekraft i norsk husdyrproduksjon
- Odd Magne Harstad- Er en økt selvfosyning av fôr i husdyrproduksjonen bærekraftig nasjonalt og internasjonalt?
- Arne Bardalen – Er en økt selvforsyning i husdyrpoduksjonen bærekraftig nasjonalt og internasjonalt?
- Margareth Øverland – Foods of Norway
- Christian Anton Smedshaug – muligheter og begrensninger for norsk husdyrproduksjon basert på norsk fôrproduksjon
- Birger Svihus – Norsk fôrforskninng gjennom 100 år – selvfølgelig en suksess
- Åshild T. Randby – Økt bærekraft i norsk husdyrproduksjon
–
Foto: Stiftelsen Kore/Haakon Jamtli Kristiansen
End date
10/10/2019 at 21:15
Statssekretær i LMD Widar Skogan
Leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes
Stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen
Leder i Framtiden i våre hender Anja Bakken Riise (under avklaring)
Administrerende direktør Knut Røflo Felleskjøpets Fôrutvikling
Chr. Anton Smedshaug
Bonde Kristin Ianssen
Samtaleleder: Per Harald Grue, Vitenparkens Venner.