fbpx Skip to content

Vitenparken

Våre små venner: Portrettutstilling av insekter sett gjennom elektronmikroskop

Visste du at husfluen har tunga under føttene og at melbillelarven kan fordøye plast? Under Forskningsdagene 18. – 29. september kan du se utstillingen "Våre små venner" på Vitenparken. Her møter du insektene ansikt til ansikt.

Ansikter er viktige for oss mennesker

Vi liker å se hverandres fjes når vi skal bli kjent. Vi ser hverandre inn i øynene for å bygge tillit, for å lære at vi kan stole på hverandre. For øynene er sjelens speil, sier vi. Blikket viser hvem vi er. Vi vil gjerne introdusere deg for noen nye venner. Noen vi er glade i. Insektene.

Insektene som redder livet ditt

Æsj, sier du kanskje – fluer og veps og sånn? Ja, fluer og veps og sånn. Men også titalls tusen andre små, vidunderlige og viktige skapninger. For fakta er at disse små seksbeinte vesenene som vi deler kloden med, redder livet ditt, litt, hver eneste dag.

Vi håper at det å møte insektene slik som dette, ansikt til ansikt, øye mot øye, vil gjøre at også du blir litt mer glad i dem. For insektene er ikke bare ganske fascinerende å se på når du kommer dem nær. De er også avgjørende for livets gang. For selve livet på jorda, slik vi kjenner det.

Viktig for miljøet og matforsyning

Mange insekter er pollinatorer og spiller en viktig rolle i bestøvningen og reproduksjonen av mange planter, også innen jordbruket. Insektene er derfor essensielle for vår matforsyning. Insekter er også mat for mange andre arter. Dersom mange insektsarter blir borte eller reduseres, trues derfor balansen i mange av jordas viktigste økosystemer.

Om utstillingen og bidragsyterne

Fotoutstillingen “Våre små venner” er har tidligere vært vist i Oslo, Bergen og Trondheim. Utstillingen er finansiert av Veterinærinstituttet og produsert av Jannicke Wiik-Nielsen og Anne Sverdrup-Thygeson i samarbeid med Jo Straube.

Jannicke Wiik-Nielsen

Jannicke er forsker ved Veterinærinstituttet og har tatt initiativ til og tatt bildene til denne utstillingen. Hun har sett disse insektene i øynene, gjentatt ganger, gjennom et elektronmikroskop som kan forstørre 100 tusen ganger. Jannickes prisbelønte bilder er blant annet vist i National Geographic og benyttes i flere internasjonale utstillinger.

Anne Sverdrup-Thygeson

Anne er professor i bevaringsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og har skrevet tekstene i denne utstillingen. Hun har forsket på insekter i mange år og er en ettertraktet formidler og foredragsholder. Anne har gitt ut boken ‘Insektenes planet’ og barneboken “Insektenes hemmeligheter”.

End date
10/06/2019

Booking Date Expired: This event has passed today's date.

Tickets