Kål

Kålvekstene er planter i korsblomstfamilien, nærmere bestemt i slekten Brassica. De har den typiske kålsmaken, og finnes i mange forskjellige former. Alle kålplantene er forskjellige varianter hvor ulike deler av planten er avlet ekstra fram. Rosenkål har store sideskudd, knutekål har oppsvulmet stilk, blomkål og brokkoli har ekstra store blomsterhoder. Men de kommer alle fra den samme arten opprinnelig. Kål er toårige planter, det vil si at planten får blomster og setter frø det andre året. Unntaket er blomkål og brokkoli.

Hodekål Mikeli. Foto: solhatt.no.

Hodekål

Hodekål Kvislar

Norsk sort som ble utviklet på 70-tallet fordi det var behov for en god lagringssort i Trøndelag. Utgangspunktet var et utvalg innen fem ulike stammer av Langendijker-kål fra Nederland. Kvislar er en høy sort med høyrunde, faste og tunge hoder med god farge. God lagringsort og veldig god smak.

Hodekål Mikeli

Gammel norsk sort som ble foredlet for snart 90 år siden av Olaus Lima i Rogaland. Olaus Lima var en av de viktigste personene innen norsk kålforedling tidlig på 1900-tallet. Utgangsmateralet var en samkrysning av tre sorter, Stavanger Torg, Jåtun Amager og en blåtoppet Amager. Mikeli er en høstsort med runde, jevne og faste hoder med 120 vekstdøgn. Kort indre stilk med god fylling mellom bladfestene. Mikeli har en lang holdbarhet på åkeren. Kan lagres fram til januar.

Kålrot Trøndersk Hylla. Foto: solhatt.no.

Kålrot

I kålrot er det i dag to hovedgrupper av sorter, de som tilhører Bangholm-gruppen og som har rødfiolett farge på rotas overjordiske del, og Wilhelmsburgergruppen som har grønn skolt. I tillegg har Bangholm noe gulere kjøttfarge og litt større tørrstoffinnhold enn Wilhelmsburger-gruppen. Alle matkålrotsortene her i landet tilhører Bangholmgruppen.

Kålrot Vige

Vige er en norsk sort som er veldig godt egnet som matkålrot. Røttene er runde, og har blåfiolett skolt og gult kjøtt. Kort rothals. Sterk mot stokkløping, noe resistens mot kålflue, men svak mot meldugg. God lagringsevne. Sorten eies av Rå videregående skole i Kvæfjord i Troms og oppformeres av NIBIO Landvik i Grimstad.

Kålrot Trøndersk Hylla

Sorten Trøndersk Hylla stammer fra en prøvedyrking av flere stammer av Trøndersk kålrot fra 1905-1907 gjort av bestyrer Lysbakken ved Hylla hagebruksskole. Deretter ble det brukt masseutvalg hvor målet var å skaffe en svakt flatrund formet, middels stor rot uten antydning til hals, med mørt, gult og velsmakende kjøtt. Blåfiolett overside, gul underside, middels bladvekst og god lagringsevne. Trøndersk Hylla er oppført som en bevaringsverdig sort i Norsk sortsliste. Les mer om denne sorten i NIBIO sin artikkel Renessanse for kålrota Trøndersk Hylla.