Videre til innhold

Vitenparken

VitenSmak – 1.-4. trinn

Sansene settes på prøve! Hva er smak? Og hvilke sanser bruker man når man spiser? I dette undervisningsopplegget vil elevene måtte sette ord på hvilke sanser man bruker for å smake mat. Har syn og lukt noe å si for hvordan ting smaker? Smaker alt slik man først ville antatt?

Elevene får utdelt ulike smaksprøver av vitensenterpedagogene, samtidig som de mottar veiledning i hvordan maten skal smakes på. Enkelte smaksprøver skal f. eks undersøkes uten å kunne lukte det man spiser, mens andre igjen skal kanskje utforskes med bind for øyene.

Elevene utfordres i å beskrive og sette ord på sine egne opplevelser, og dele de med andre. De vil også bli kjent med hypoteser og hvordan de bruker dette i smaksopplevelsene sine. Elevene vil også teste ut noen naturvitenskaplige måter å lage mat på i matlaboratoriet vårt.

Kompetansemål for mat og helse, og naturfag etter 4. trinn

Mat og Forbruk:
-Undersøke ulike matvarer med tanke på smaksopplevelser

Forskerspiren:
-Bruke naturfaglige begreper til å beskrive og presentere egne observasjoner
-Foreslå og samtale om mulige forklaringer på det man har observert.

For- og etterarbeid

Last ned Forarbeid til VitenSmak 1.-4. trinn.

Last ned Etterarbeid til VitenSmak 1.-4. trinn.

Reservasjoner