fbpx Skip to content

Vitenparken

Sjokoladeindustrien

Les utdraget fra reportasjen om den lille norske sjokoladeprodusenten “Bean to Bar” sammen i klassen. Etter at dere har lest teksten skal elevene sette strek under en setning som gjorde inntrykk på dem. Deretter skal alle si hvilken setning de valgte, og hvis de ønsker noen ord om hvorfor.

“BEAN TO BAR­ og «craft chocolate» ­bevegelsen har ikke bare blomstret fordi vi ønsker mer smakfull sjokolade. De harde fakta fra sjokoladeindustrien er vanskelige å svelge; barnearbeid, menneskesmugling, lav lønn, dårlige arbeidsforhold, giftige sprøytemidler og avskoging av regnskog preger indu­strien og gir snarere en avsmak.

I Vest­-Afrika produseres omkring 70 prosent av kakaobønnene, hvor Ghana og Elfenbenskysten dominerer. Det er også i disse landene det ble rapportert om 2 120 000 barn som jobbet på kakaoplantasjene i sesongen 2013/14. 96 prosent av tilfellene ble kategorisert som farlig arbeid, ifølge en rapport fra Tulane University i 2015. Til tross for at det er satt i gang tiltak fra både industri og organisasjoner for å redusere barnearbeid, har antall barnearbeidere økt som resultat av etablering av flere kakaoplantasjer for å mette etter­spørselen etter kakao. Rapporten fant også at barn som var utsatt for giftige sprøytemidler hadde økt med 44 prosent.

I SAMMENHENG MED at den globale etterspørselen etter sjokolade øker, har «skitne kakaobønner» fra avskogede nasjonalparker blitt en del av de store forsyningskjedene, skrev The Guardian i en reportasje fra Elfenbenskysten i fjor. Regnskogen som en gang dekket 25 prosent av landet, dekker i dag fire prosent. Kakaobøndene er under press fra industrien som ber om større leveranser. Til den engelske avisen fortalte bønder at kakaobønner vokser best på avskoget jord. Kakao­ og sjokoladeindustrien består av så mange ledd at kakaoen til slutt ikke er sporbar lenger enn til områder. The Guardian skriver at Mondelez, eier av Freia, er en av forhandlerene av kakaobønner dyrket ulovlig på avskoget regnskog. Den norske avdelingen av Mondelez hadde ikke mulighet til å gi et direkte tilsvar på dette, men forteller at de har investert store ressurser i deres kakao­forsyningskjede, gjennom sitt Cocoa Life program, og bærekraft i alle ledd er svært viktig.”

(Utdrag fra reportasje om “Bean to Bar” i magasinet REN MAT, fra 2019)

Undertemaer:

– Arbeidsforhold

– Naturvern

– Produksjonsledd og forbrukeransvar

Forslag til kilder:

Fair Trade Norge sin infoside om kakaobønner: https://www.fairtrade.no/finn-produkter/produktkategorier/kakao.html

Freia sitt bærekraftsinitiativ som nevnes i reportasjen: https://www.freia.no/om-freia/baerekraft

Reuters-sak fra 2019 om at Elfenbenskysten ikke holder avtale om avskoging: https://www.reuters.com/article/uk-cocoa-ivorycoast-deforestation-idUSKBN2AJ0T6

Mighty Forest, interesseorganisasjon for klima og miljøsaker: https://www.mightyearth.org/