Forkultivering

Forkultivering betyr å så, la plantene spire og vokse noen uker innendørs før de plantes ute. Forkultivering i klasserommet gir elevene en god sjanse til å følge veksten når den gror og et eierskap til plantene. Det krever en del oppfølging og litt øvelse for å lykkes. Da er det fint å vite at det er masse dere kan dyrke som kan sås rett i jorda ute og ikke trenger å forkultiveres.

 

Plantene som krever lengre vekstsesong enn sommersesongen i Norge kan by på må tjuvstarte inne. Det er også fint å forkultivere for å komme fort i gang. I en skolehage betyr det også at dere kan få en sjanse til å høste noe før sommerferien. (Se planteliste for tips om planter som egner seg til det). Purre, selleri, paprika, tomat og mange urter er eksempler på planter som ikke rekker å bli ferdige uten forkultivering. Kålvekster kan være lurt å forkultivere så de ikke er så sårbare for angrep fra skadedyr når de plantes.

 

Potter til innedyrking

Når man sår inne trenger man potter. Små potter er fint å lage i papir, er billige, morsomme å lage, baserer seg på gjenbruk, reduserer plastforbruket og brytes lett ned i jorda. For større potter er melkekartonger supert. Bare husk å lage hull i bunnen så overflødig vann kan renne ut. Druebokser, tomatbokser og lignende fungerer som minidrivhus. Ellers kan alle former for beholdere med hull i bunnen brukes. Sett pottene på et fat, i en isboks eller i gamle brødformer så det ikke blir vått i vinduskarmen.

Lage papirpotter: https://www.youtube.com/watch?v=-dIW3DhAd2s&t=52s

Vanlige utfordringer med forkultivering i klasserommet

  • For lite lys: Fra litt ut i april er det nok lys i en øst, vest eller sørvendt vindu. Hvis dere har nordvendte vinduer trenger dere ekstra lys og innedyrking blir et større prosjekt.
  • For varmt: I et sørvendt vindu kan det bli for varmt. Tips! Mal surmelk på vinduene for å senke temperaturen i vinduskarmen litt. Så fort surmelka er tørr er den helt luktfri.
  • https://www.viivilla.no/interior/solskjerming-inne/slik-froster-du-vinduer-med-melk/
  • For tørt når dere har sådd. Ha plastfolie over pottene til frøene har spirt. Ta av folien med en gang dere ser små spirer, ellers blir det fort for fuktig og problemer med mugg.
  • For tørt i helger/ferie: Vent til etter påske med å så, eller planlegg at plantene får dra på påskeferie til elevene eller andre. Husk å vanne på fredager og trekk plantene litt inn i rommet før helga. Der er ikke sola så sterk. Papirpotter bør stå tett i tett, og om dere legger en fuktig avis eller håndkle under pottene holder vannet lenger.
  • For mye vann: det er en kunst å vanne passelig. Jorda skal ikke være søkkvåt. Den skal være fuktig, som en oppvridd klut.

 

Prikling

Et ord man støter på når man forkultiverer er prikling. Hva gjemmer seg bak dette rare ordet? Hvis dere sår mange frø i samme potte og det kommer opp mer enn en plante må man prikle. Når frøene har spirt og har fått sitt første par med blader er det tid for prikling, og det betyr rett og slett at du gir plantene sitt eget sted å bo. For å unngå å prikle kan dere luke bort ekstra planter i stedet, men prikling er en fin aktivitet som setter mange barn i arbeid samtidig. Stikk en gaffel, eller kniv under en plante og løft den ut. Prøv å få med så mye røtter som mulig. Det ryker alltid noen røtter uten at det er noe problem. Sett planta i sin egen potte, vann og hold den unna solsteiken det første døgnet. Chili og tomatplanter skal settes dypt i den nye potta. Andre planter settes ca. så dypt som de stod før du gravde dem opp.

Demonstrasjon av prikling: https://www.youtube.com/watch?v=PIXpivF_JTc