Gjødsling

Akkurat som mennesker må plantene ha næring for å vokse, og bli god og næringsrik mat til oss. Under kommer noen forslag til ulike typer gjødsel.

  • Hagegjødsel/fullgjødsel/kunstgjødsel/NKP: Gjødsler plantene, men bygger ikke opp karbonlageret og støtter ikke mikrolivet. Er ikke kompatibelt med økologisk dyrking og bør suppleres med organisk gjødsel. Gjødsle med den mengden som står på posen.
  • Kompost av matavfall eller hageavfall. Lærerikt og gratis. Kompost har ingen maksgrense. Og kan brukes når som helst i sesongen. Kompostert matavfall inneholder mer næring enn hageavfallskomposten.
  • Husdyrmøkk: hest, ku, geit, sau, høns eller kanin. Hønsemøkk er sterkt og bør brukes forsiktig. Særlig hestemøkk bør komposteres først, og det gjelder egentlig all husdyrmøkk med unntak av kaninmøkk som er supert med en gang. Bruk maks 3 kg per kvadratmeter. Fersk gjødsel skal ikke komme i kontakt med mat så den ferske husdyrgjødselen må brukes lenge før dere høster. Hvis husdyrgjødselen har vært kompostert trenger dere ikke tenke på dette. Kukompost kjøpt i sekker er kompostert og inneholder masse torv så her kan dere bruke mye mer enn 3 kg. Dere trenger ikke være redd for å bruke for mye. Med hønsegjødsel bruker dere maks 2 dl per. kvadratmeter. Hønsegjødsel fra hagesenter er varmebehandla og inneholder ikke lenger smitte fra dyr, men den er sterk og bør ikke komme i direkte kontakt med plantedeler.
  • Ferskt gressklipp er flott gjødsel. Legg 5- 10 cm om gangen fra våren. Legg et nytt lag når det forrige er brutt ned. Etter utgangen av juli er det ikke så stort poeng å legge på mer.
  • Tang (skyll den for saltrester eller la den ligge i regnet før bruk) 10 cm tykt lag med tang fungerer også som markdekke og hindrer ugress. Tang er ikke veldig næringsrikt så den kan gjerne suppleres med andre typer gjødsel, særlig til næringskrevende vekster og hvis dere bruker tang som gjødsel mange år på rad.
  • Beinmel eller blodmel (kan kjøpes på hagesenter) Bruk mengden som er anbefalt på pakken.
  • Neslevann. Samle masse brennesle og legg i vann i 14 dager. Spe 1 til 10 og vann plantene med neslevannet en gang i uka.