Markdekke

For å hindre en del ugress og redusere behovet for vanning, er det lurt å markdekke jorda. Dekket kan være nesten hva som helst av materiale, men det må være biologisk nedbrytbart. Vi bruker avispapir og halm. Avisene legges i bløt slik at de er godt gjennomvåte.

Hvis det er småplanter som skal i jorda, kan du lage hull i avisdekket og sette plantene der. Foto: Elise Matilde Malik/Vitenparken.

Hvis det er småplanter som skal i jorda, lager vi hull i avisdekket og setter plantene der. Hvis vi skal så, lar vi jorda være bar i render der vi skal så.

Vi vanner før vi sår eller planter og dekker med de våte avisene. Deretter dekker vi med tørr halm. Halmen gjør at bedene ser penere ut, den holder avisene på plass, og bidrar med biologisk materiale når den brytes ned.

Markdekket ligger på helt til våren, og det som eventuelt er igjen av aviser og halm fjernes og legges i komposten før vi gjødsler og graver og legger på nytt dekke. Hvis dere har mye snegler i hagen, kan markdekke by på noen utfordringer da sneglene også liker det.

Se illustrasjonsbilder i bildekarusellen nedenfor.

  • Legg aviser i bløt. Foto: Elise Matilde Malik/Vitenparken.
  • Hvis det er småplanter som skal i jorda, kan du lage hull i avisdekket og sette plantene der. Foto: Elise Matilde Malik/Vitenparken.
  • Dekk avisene med tørr halm. Foto: Elise Matilde Malik/Vitenparken.
  • Sørg for at plantene vokser fint gjennom avisene og halmen. Foto: Elise Matilde Malik/Vitenparken.