Snekre såkasser

Å drive opp planter inne er en stor fordel, det er mange av plantene som trenger en tjuvstart. Men hva skal de sås i? Hva med å snekre noen såkasser! Det er et nyttig produkt, og dessuten er det masse læring i byggeprosessen.

Areal

Det er godt å ha god plass til denne oppgaven. Dere kan gjerne snekre ute.

Aktivitet

  1. Det første dere kan gjøre er å gjette i felleskap: Hvor lang er 1 meter?
  2. Hver gruppe får to meter plank. Del først planken i to, for å etablere meteren.
  3. Mål opp hvert meterstykke i 60 cm og 40 cm. Diskuter fordeler og ulemper ved å bruke målebånd kontra tommestokk. Hvordan måle nøyaktig?
  4. Bruk saghåndtaket til å lage rette streker å sage etter. Snakk sammen: Hva er en god måte å stå på når man sager? Hvordan kan vi hjelpe den som sager – hvor er det lurt å holde på planken?
  5. Legg plankebiten på 60 cm på tvers av to biter på 40 cm. Marker hvor to spikre på hver ende av planken må slås inn for å treffe 40 cm plankene under. Legg 60 cm-biten på bakken, slå spikrene nesten helt gjennom før dere legger 60 cm oppå de to 40 cm og slår spikrene gjennom. Slå deretter på den andre 60 cm delen. Nå er ramma klar.
  6. Sag til “stikks” i lengder på ca. 41-42 cm, lange nok til at de får plass på bunnen uten at de stikker ut. Nøyaktig hvor lange det er lurt å lage dem kommer an på hvor tykke planker dere bruker. Mål opp!
  7. Spikre fast 10-11 bunnlameller per kasse. Hver spikres fast med en liten spiker i hver ende.
    Pass på å bytte på sånn at alle får slått i spiker! Hvordan trekke opp en spiker når vi bommer? Snakk om hvordan vi kan bruke hammeren som vektstang.
  8. Dekorerer kassen til slutt. Her er det bare å slippe kreativiteten løs! Hvilke farger blir fine sammen med de grønne spirene? Hvilke farger liker dere best? Kan dere lage et planterelatert mønster?
  9. Og til slutt må dere jo bruke kassen til det den er laget til, nemlig å så frø til det vi skal plante ut i hagen. Når vi nettopp har sådd, kan kassene kan plasseres oppå hverandre, frøene trenger ikke lys for å spire. Hvorfor ikke? Snakk sammen!

Tips

For at bunnsvillene ikke skal sprekke når de spikres fast, er det lurt å klippe tuppen av de små spikerne!

“Stikks” er de smale trebitene som ligger imellom lagene med planker i byggevarehandelen. Det pleier å være rikelig tilgang, og de gir dem bort gratis. De er også fine til å røre opp maling med, eller lage merkepinner til hagen.

Oppgaven kan utvides innenfor både kunst og håndverk, norsk, engelsk og matematikk. Her er noen eksempler:

  • Norsk og engelsk: Elevene kan ta bilder i prosessen, og lage bruksanvisning/brosjyre på norsk og engelsk. Brosjyren kan henge på kassen hvis dere lager dem for salg. Det går også an å øve på å snakke engelsk når vi snekrer og samarbeider.
  • Kunst og håndverk: Merke sine produkter, lage sitt eget symbol.
  • Matematikk: jobbe med rektangler, tegne tredimensjonalt, måle omkrets, gjøre om mellom meter, desimeter og centimeter. Areal: hvordan snekre en kasse med to meter omkrets slik at arealet blir størst mulig? Gi fire elever 2 meter tau, be dem lage ulike firkanter.

Nyttige lenker

Hvis dere går til Økologisk Norge sine skolehagevideoer og ser på video nr. 1, nederst på siden, så ser dere såkassene i bruk. Her er de fylt med potter laget av avispapir. Man kan også bare dekke med avis i bunnen og fylle jord rett oppi. Det gir en priklejobb i etterkant.