Urtesalt

Urtesalt smaker godt og har lavere saltinnhold enn rent salt. I tillegg er det en fin måte å få brukt urtene på.

Foto: Mariken Kjøhl.

Oppskrift og fremgangsmåte

Dere trenger:

  • Urter, for eksempel gressløk, løpstikke, kjørvel, oregano, persille og timian
  • Paprika og løk
  • Salt

 

  • Glass
  • Etiketter
  • Stekeovn, eventuelt en tørkemaskin/dehydrator

Begynn med å plukke urter om våren. Da kan også stilkene være med, for da er de fortsatt myke. Om høsten må man være mer nøye med å bare få med bladene. På Brønnerud skole plukker og tørker de jevnlig gjennom våren og høsten. Blomster av gressløk, timian og oregano kan også godt være med, det gjør bare saltet penere.

Tørk urtene, enten i tørkemaskin, i stekeovn eller heng dem opp et tørt og luftig sted. Oppbevar ferdig tørkede urtene tørt og mørkt, for eksempel i papirposer.

I tillegg til urtene kan dere kjøpe paprika og løk, som dere skjærer i små biter og tørker i åpen stekeovn på 50-60 grader (sett gjerne ei sleiv i åpningen for å holde ovnen litt åpen). Det går også an å bruke selleristilker.

Kjør urter, tørket paprika og løk i en foodprosessor. Bland så med salt, og fyll på glass. Prøv dere fram til passe saltmengde, ca. 50-75 % salt kan være passe.

Skolehage som læringsarena for dybdelæring, kritisk tenkning og bærekraft – nettressurser utviklet av Brønnerud skole i Ås og Vitenparken Campus Ås.