Food Phreaks! Biodiversity of the Kitchen 2021 – 2022 (Avsluttet)

Utsilling - kunst - biokunst
Food Phreaks! Biodiversity of the Kitchen by the Center for Genomic Gastronomy
Foto: Joe Urrutia

Kunstutstillingen Food Phreaks! Biodiversity of the Kitchen

Kunstnere: Centre for Genomic Gastronomy(CGG)

Utstillingen vises ved Norwegian Bioart Arena (NOBA) / Vitenparken

24.september – 30.desember

Gratis inngang

Hva skjer når kunstnere slipper seg løs på kjøkkenet for å utforske våre matvaner og matsystemer, sett i lys av teknologiutvikling, kulturelle referanser og økologisk perspektiv?

For første gang i Norge presenteres kunstprosjektene som The Center for Genomic Gastronomy har produsert gjennom de siste ti årene. Drevet av sin kunstneriske nysgjerrighet til å utforske en alternativ spiselig framtid har de krysspollinert amatørvitenskap med multimediakunst som har resultert i prototyper, spekulative prosjekter og kulinariske arrangementer.

Kunstnerduoen bak prosjektet har oppnådd internasjonal anerkjennelse og har blant annet presentert sine arbeider i Victoria and Albert Museum og Kew Gardens i London, ArtScience Museum i Singapore, Medialab Prado i Madrid, V2 og DEAF i Rotterdam og Delfina Foundation i Dubai – for å nevne noen.

Utstillingen Food Phreaks er produsert av Norwegian Bioart Arena – NOBA.

Denne nyetablert permanente arenaen for Biokunst i Norge arrangerer kunstutstillinger og arrangementer med norske og internasjonale kunstnere og forskere med fokus på bærekraftig utvikling, miljø og biovitenskap.

NOBA er et prosjekt av Vitenparken Campus Ås – et vitensenter dedikert til miljø, mat og klimaendringer, som ligger på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Utstillingen ved NOBA presenterer et utvalg fra kunstnernes etterhvert rikholdige arkiv som viser frem Center for Genomic Gastronomy sine mange prosjekter over et helt tiår.

Siden 2010 har kunstnerduoen Cathrine Kramer (NO) og Zack Denfeld (USA) etablert samarbeid med et internasjonalt team av designere, produsenter, kjemikere, forskere og mikrobiologer for å utvikle kunst-vitenskapelige prosjekter. Sammen har de aktivert og kultivert frem prosjekter som undersøker hvordan vårt forhold til mat, matsystemer og matkultur utvikles i en konstant flyt sammen med utviklingen av teknologi og miljø problemer. Ved å initiere lokale samarbeid og samtaler med forskere, kokker, hackere og bønder, har de dyrket frem en rik kunstnerisk forskningspraksis. De skaper sosiale og smakfulle tenketanker, produserer publikasjoner og utstillinger gjennom å aktivere kunstneriske og spiselige arrangement over hele verden. Center for Genomic Gastronomy tilbyr nærende prosjekter til ettertanke om hvordan vi kan ta opp og spekulere i spørsmål som likeverdige matsystemer. Gjennom deres smakfullt utformede provokasjoner inviteres publikum til å utvide sine konsepter om matens fremtid.

Besøk utstillingen og gjør deg klar til å bli servert med begrep som velsmakende forurensning med prosjektet “Smog Tasting”, eller å utforske konseptet “ArtMeatFlesh” som gjennom en matlagingskonkurranse i Iron Chef—stil undersøker om laboratorie-dyrket kjøttvirkelig er et offerfritt kjøtt. Eller kanskje lære mer om prosjektet deres som inkluderer mennesker næringskjeden med prosjektet “To Flavour our Tears” Nei – det er det ikke om kannibalisme, vi lover!

Vi håper denne utstillingen kan inspirere de besøkende til å oppleve hvordan kunstnere kan delta i et rikt samarbeid og temaer med tverrfaglighet tilnærming, og at det inviterer til å reflektere over hvordan maten på tallerkenene våre og i tarmene våre er tett forbundet med større problemer som klimaendringer, teknologi, innovasjoner, migrerende mønstre og kulturelle referanser.

Bon Apetit!

Hege Tapio
Kurator hos Norwegian BioArt Arena – NOBA

 

Kurator: Hege Tapio

Prosjekt koordinator og kommunikasjon: Elina Gobeti

Teknikk: Inspire to Action

Foto: Joe Urrutia / Inspire to Action

  • Utstilling - kunst - biokunst
    Food Phreaks! Biodiversity of the Kitchen by the Center for Genomic Gastronomy
    Foto: Joe Urrutia
  • Food Phreaks! Biodiversity of the Kitchen by the Center for Genomic Gastronomy
    Foto: Joe Urrutia

SmakÅs 2021

Under matfestivalen Smak Ås 16.oktober  re-aktiverte kunstnerne konkurransen “Norges Nye Nasjonalrett” som i sin tid ble initiert av daværende landbruksminister Sylvi Listhaug i 2014.

Denne gangen presenterte The Center for Genomic Gastronomy (CGG) undersøkelsen med plot-tvist: den nye vrien Norvegan National Dish. Norvegan National Dish testet hvordan våre kjøttelskende ganer kan omfavne en vegansk fremtid. Kan de friste nordmenn med veganisme?

Norvegan National Dish er en del av CGGs pågående prosjekt New National Dishes som forsker på om vegansk nasjonal retter i verden.

 

Related exhibition