Bli en FarmHero!

Besøk utstillingen på Vitenparken og lek deg gjennom salatåkeren. Vår nye installasjon, FarmHero, handler om presis matproduksjon.

Med vår nye installasjon, FarmHero, kan du selv prøve deg som presisjonsbonde.

Fremtiden er nå! Med dagens teknologi er det mulig å sprøyte ugressmiddel bare på ugresset – ikke på nytteplanten eller bakken. Ved hjelp av maskinsyn og avansert dyseteknologi skytes sprøytemiddel presist direkte ugressbladene, uten å treffe nytteplanten. Dette kan redusere bruk av sprøytemidler med opptil 95 %. 

Klarer du treffe ugresset?

Med vår nye installasjon, FarmHero, kan du selv prøve deg som presisjonsbonde. Dra ut på jordet og fjern ugresset – uten å skade salaten og de andre matplantene som vokser i åkeren. Ta plass på den interaktive installasjonen, fokuser og trykk på knappene! Hvor mye ugress klarer du å fjerne før du går tom for sprøytemidler?

Ved hjelp av maskinsyn og avansert dyseteknologi skytes sprøytemiddel presist direkte ugressbladene, uten å treffe nytteplanten. Foto: Adigo.no.

Presisjonsjordbruk

DAT AS har teknologi som måler ugressmengden mens bonden sprøyter åkeren. Maskinsystemet beregner ugressbelastningen, og skrur sprøyten av der det er lite ugress. Dette gir økt avling og typisk en halvering av sprøytemiddelbruk ved kornproduksjon. Teknologien er utviklet av Adigo i samarbeid med Bioforsk Plantehelse (nå NIBIO) og brukes i presisjonslandbruk, for eksempel i forskningsprosjektet Asterix.

Med utstillingen "Se inn i det usynlige" inviterer vi publikum til å dele vår fascinasjon for grenselandet mellom vitenskap, kunst og teknologi.

Se inn i det usynlige

FarmHero er en del av utstillingen “Se inn i det usynlige”. Med denne utstillingen inviterer vi publikum til å dele vår fascinasjon for grenselandet mellom vitenskap, kunst og teknologi.

Å ”Se inn i det usynlige” handler om å kunne se med forskernes verktøy. Ikke bare kan vi øse av spennende resultater fra forskning og nyskapning, men også gi smakebiter som viser hvorfor forskernes hverdag er så spennende og fascinerende. Kunst og vitenskap er vesensforskjellig, men har også en rekke fellesnevnere. Nysgjerrighet, kreativitet, skapertrang, spisskompetanse, teknologi- og håndverksferdigheter er fellestrekk for både forskere og kunstnere. I denne utstillingen møtes kunst, vitenskap og teknologi på en inspirerende og utfordrende måte.Utstillingen er produsert av Vitenparken Campus Ås, og kuratert av Egil Paulsen.

Related news