Smak på en fremtid full av planteproteiner
Kan du forestille deg fremtidens mat? Norske forskere jobber for finne ut hvordan vi både kan produsere flere planteproteiner i landet og samtidig sørge for at stadig flere bruker norske planteproteiner i sin hverdagskost. Hvordan? Det kan du oppleve på Vitenparken i oktober. Kjøp din billett her.
Kroppens byggesteiner
Proteiner er er kroppens byggesteiner, og er livsviktig for både husdyr og mennesker. Proteiner er sammensatt av aminosyrer, og ni av disse er essensielle. Det vil si at vi ikke kan lage de i kroppen selv, men må få de tilført gjennom kosten. Vi får proteiner når vi spiser dyr eller planter. Det er viktig for vår egen helse og for økosystemene vi er avhengig av at vi øker andelen planteproteiner i kosten. Dette innlegget er først publisert på bloggen til vår samarbeidspartner, Stiftelsen Kore, og undersøker noe av dagens forskning på planteproteiner. Det blir stadig klarere at vi må få en høyere andel av proteinene våre fra planter. Både av hensyn til egen helse og fordi det er mer bærekraftig med tanke på naturens ressurser.
Norsk forskningsprosjekt om planteproteiner
Forskerne i prosjektet FoodProFuture undersøker og utvikler optimal produksjon og utnyttelse av norske proteinrike vekster. Slik at de kan utgjøre råvarene i gode, helseriktige og attraktive plantebaserte matvarer med høyt proteininnhold. Forskerne ser på planter som kan dyrkes i Norge, blant annet belgvekster og havre. De utvikler proteinrike produkter basert på planter og undersøker miljøkonsekvensene av hele matvaresystemet fra primærproduksjon til forbruker for disse produktene. Forskningsprosjektet undersøker også holdninger til plantebaserte produkter blant forbrukerne for å se hvilke utfordringer dette gir matindustrien. Se for eksempel denne artikkelen om nordmenns holdning til å endre kosthold til et mer plantebasert kosthold. Les mer om forskningsprosjektet FoodProFuture.
Spis fremtiden – Eat the Future
I samarbeid mellom forskningsprosjektet FoodProFuture og Vitenparken Campus Ås, arrangeres det i oktober 2019 to arrangement der publikum selv kan utforske fremtidens produksjon og forbruk av norske planteproteiner. Tirsdag 29. oktober 2019 inviteres næringsliv og partnere i det norske matvaresystemet til en workshop for å teste prototyper og fremtidsscenarier for produksjon og forbruk av norske planteproteiner. Onsdag 30. oktober 2019 får publikum muligheten til å oppleve et eksperimentelt matevent med ulike fremtidsscenarier der norske planteproteiner inngår. Arrangementene er en ønskereprise etter et fullsatt Eat the Future i november 2018 på Vitenparken, der over 60 deltakere banet seg vei gjennom fire fremtidsscenarier, smaksatt av kjøkkensjefen på Vitenparken Kafé, Hafsteinn Snæland.
Finn forskningen
I Koredatabasen er det samlet og systematisert både norsk og internasjonal forskning på planteproteiner.
Her følger et lite utdrag av hva du finner i databasen:
- Både kraftfôrindustrien og forbrukere etterspør mer norske proteinvekster.
Du kan lese om sortsforsøk på erter og åkerbønne. - Forskerne har også undersøkt planteproteintrenden i Norge fra et markedsperspektiv.
Les mer om markedet for prosesserte plantekost produkter. - I Danmark har forskere ved AgroTech forsket på fortidens bønner og erter som framtiden proteintilskudd.
- Forskerne ser også på belgvekster og alger som alternative proteinkilder til sau.
Se kategorien planteproteiner i Koredatabasen for mer forskning. Du kan også se alle kategoriene i databasen.