fbpx Skip to content

Vitenparken

Bok i parken

I denne utgaven av Bok i parken får vi besøk av to forfattere som begge har tatt for seg det mest grunnleggende av alt; grunnstoffene og det periodiske system! Kveldens gjester er journalist Eivind Torgersen og forsker og forfatter Anja Røyne. Vi har også med oss Rune Rødbotten, som er ansatt som forsker i avdeling Råvare og Prosess ved Nofima, og Knut Erik Tollefsen, seniorforsker ved Seksjon for økotoksikologi og risikovurdering ved NIVA og adjunkt professor i økotoksikologi ved NMBU.

Bli med på en underholdene og innholdsrik samtale med forfatterne om deres bøker. Samtalen ledes av Vitenparkens Elise Matilde Lund. Kaféen vil være åpen, og arrangementet er en del av Vitenparkens 5-årsfestival.

Genier, sjarlataner og 50 bøtter med urin – Historien om det periodiske system

I det periodiske systemet er alt du trenger for å forstå verden rundt deg. Her ligger forklaringen på hvordan oksygenet i lufta kommer seg over i blodet når du puster. Hvorfor biffen blir så saftig og deilig når du steker den riktig. Hvorfor stål blir sterkere når du finner den rette blandingen av metaller.

Men det periodiske system skjuler også 118 historier om menneskene som oppdaget grunnstoffene og om tiden de levde i. Det er historien om hvordan kjemien ble en vitenskap – fra grekernes første famlende forsøk, via gulltørste alkymister til moderne forskningslaboratorier. Det er historien om flaks og uflaks – og om slurv. Og som alltid når mennesker er ute etter nye oppdagelser, er det historier om sjalusi, misunnelse og jakt på ære og berømmelse.

Eivind Torgersen (født 1970) er journalist i nettavisa Forskning.no. Der har han funnet tilbake til barndommens nysgjerrighet på naturvitenskapene – og ikke minst til den nerdete fascinasjonen for det periodiske system og alle grunnstoffene. Han var medredaktør for boka Hvorfor ser du aldri babyduer? 80 vitenskapelige svar på livets små og store spørsmål på Kagge Forlag (2014).

Kan vi reise til verdensrommet for å hente materialer vi går tomme for på jorda?

Mennesker består av grunnstoffer – for eksempel det samme karbonet som i bensintanken på bilen, og det samme jernet vi lager togskinner av. Både fosforet i maten din og kobberet i mobiltelefonen din graves ut av jordskorpen med enorme maskiner. Du er laget av det samme som naturen du ser rundt deg, og kan bare fortsette å eksistere så lenge du får servert alle de nødvendige byggeklossene i form av mat, vann og luft.

Men vi mennesker er mer enn bare kroppene våre. Historien om den menneskelige sivilisasjon er også historien om hvordan vi har lært oss å forme planetens materialer til vår egen nytte. Hvor lenge kan denne suksesshistorien fortsette? Og kan vi virkelig hente det vi mangler fra verdensrommet? Det kom tross alt derfra en gang i tiden.

Anja Røyne er forsker og foreleser ved Fysisk Institutt på Universitetet i Oslo. Hun er utdannet fysiker med bakgrunn i solenergi, men har de siste 15 årene forsket på geologiske og geokjemiske prosesser og studerer nå hvordan materialer kan lages ved hjelp av bioteknologi. Hun har i tillegg bred erfaring som fagformidler gjennom blant annet radio, aviser og en egen vitenskapsblogg.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

End date
11/08/2018

Booking Date Expired: This event has passed today's date.
  • Eivind Torgersen har skrevet boka Genier, sjarlataner og 50 bøtter med urin - Historien om det periodiske system.
    Foto: Ruben Solér.
  • Anja Røyne har skrevet boken Menneskets grunnstoffer - byggeklossene vi og verden er laget av.
    Foto: Sturlason.
  • Anja Røyne har skrevet boken Menneskets grunnstoffer - byggeklossene vi og verden er laget av.

Tickets

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available