Frokostseminar GreenSmart Skolehage
Frokostseminar Skolehage
Hvordan skal vi ruste samfunnet og de neste generasjonene for å kunne dyrke, samarbeide og ta vare på både naturen og hverandre? Hva trenger vi å lære, og hvordan kan vi lære det?
– Hva kan lærere og elever lære og skape sammen i skolehagen? Vi deler forskning og erfaringer fra lærere som er på samlinger hos oss, v/Elisabeth Iversen
– «Med kebab som batteri». Fotosyntese og kretsløp i praksis, v/ Håkon Mella
– «Hva har skjedd med hagen her på campus, og hvor vil vi videre? En fysisk bærekraftsarena hvor vi vil legge til rette for undervisning og sosiale møter på campus, v/Kirsten Marthinsen
De som vil kan bli med og plante ut småplanter etter seminaret. Velkommen!
– Begrenset kapasitet. Sign-up: https://nettskjema.no/a/266560
– Zoom-link, for the streaming: https://nmbu.zoom.us/j/65155937030
Foredragsholdere:
- Håkon Mella, Gartnerpedagog ved Vitenparken
Håkon Mella jobber med skolehage både på Vitenparken i Ås og på lærerutdanningen på NMBU. Han er utdannet tekstforfatter (Westerdals), innen økologisk landbruk (Høgskolen i Innlandet) og Internasjonale miljø- og utviklingsstudier ved NMBU. I tillegg har han jobbet med småskala økologisk grønnsaksdyrking, som kokk, matskribent, kurs- og foredragsholder i en årrekke.
- Kirsten Marthinsen, Gartnerpedagog ved Vitenparken
Kirsten Marthinsen er gartnerpedagog og jobber med skolehage både på Vitenparken i Ås og på lærerutdanningen på NMBU. Hun er utdannet naturforvalter og lektor i biologi og naturbruk, og har jobbet med dyrking og formidling i ulike former. Planter har en særlig stor plass, både i hjertet, i hagen, i vinduskarmen og i bokhylla hennes.
- Elisabeth Iversen, Førsteamanuensis ved Fakultet for realfag og teknologi
Institutt for lærerutdanning og utdanningsvitenskap, NMBU
Elisabeth Iversen er spesielt interessert i uteundervisning i naturfag og naturbruk. Hun jobber som førsteamanuensis på lærerutdanninga ved NMBU, spesielt rettet mot etterutdanning. Elisabeth er opptatt av tverrfaglig undervisning, elevaktive undervisningsmetoder og miljøbevisst medborgerskap.
Hva er skolehage?
En skolehage er som navnet tilsier en hage som brukes i skolesammenheng. I hagen kan elevene lære å dyrke matplanter. I tillegg er skolehagen en arena for å sette andre fag ut i praksis, og for å lære samarbeid, etikk og andre ferdigheter og holdninger.
Skolehage er perfekt som arena for bærekraftsundervisning i praksis. Den har stort potensiale som laboratorie og et vindu mot verden. De tverrfaglige temaene folkehelse og livsmestring og bærekraftig utvikling fra den nye læreplanen glir rett inn i undervisningen i hagen.
Finne mer informasjon og skolehage ressurser her.
Om GreenSmart NMBU:
GreenSmart-seminarene er korte samlinger som belyser viktige temaer, utfordringer og prosjekter på campus og i samfunnet. Vårt fokus er bærekraftig byutvikling, og tematikken spenner bredt ifra urban utvikling og dyrking, til sosial ulikhet og entreprenørskap.
Les mer om NMBU Bærekraftsarena: Grønne og smarte byer her.
End date
05/13/2022