Vitenparkens skoletilbud til videregående elever i Akershus står i fare: Et unikt tilbud under press fra fylkeskommunens budsjettkutt
Vitenparken Campus Ås har utviklet og levert innovative læringstilbud tilpasset videregående elever og lærere siden 2016, da de ble et offisielt regionalt vitensenter.
Vitenparken har mandat om å støtte skole-Norge med kunnskapshevende tiltak rettet mot både elever og lærere. Nå står dette tilbudet i fare, ettersom Akershus fylkeskommune ikke har lagt inn midler i sitt budsjett for 2025.
I 2023 alene leverte Vitenparken pedagogiske tilbud til nærmere 8 000 elever fra videregående skoler. Senteret utmerker seg sammenlignet med andre regionale vitensentre, ettersom hovedvekten av Vitenparkens pedagogiske leveranser er for elever i videregående skole – hvorav de andre regionel vitensentrene vanligvis har sin hovedvekt av pedagogiske leveranser til mellomtrinnet på barneskolen.
En uvurderlig ressurs for lærere og elever
Vitenparken er også en viktig ressurs for lærere. Gjennom kurs i samarbeid med NMBU, spesielt universitetets institutter ILU og SEVU, tilbyr Vitenparken nyttige kompetansehevende tiltak.
Lærerkursene Vitenparken leverer bistår blant annet i å dekke områder som:
- programmering,
- uteundervisning (inkludert skolehage),
- utdanning for bærekraftig utvikling,
- kreativ undervisningsmetodikk og skaperskolemetodikk.
Kursene bistår lærerne i ulike metoder for å gjøre teori mer praktisk, og bygge bro mellom ulike fagområder, særlig innen realfag, digital- og teknologisk kompetanseheving og de tverrfaglieg temaene i Læreplanen som f. eks Bærekraftig utvikling.
Et viktig bindeledd mellom videregående skoler og høyere utdanning
Gjennom mange år har Vitenparken fungert som et bindeledd mellom videregående skoler og Norges miljø- og biovitenskaploge universitet (NMBU) – Norges bærekraftsuniversitet! Gjennom læringstilbud både på Campus og direkte på skolene gir Vitenparken elevene innblikk i sentrale temaer innen bærekraft, teknologi og naturvitenskap, og bidrar til rekruttering til flere av de bærekraftsfokuserte studieretninger på NMBU.
En uerstattelig partner i arbeidet mot frafall fra skolen og utenforskap
Med sitt mangfold av pedagogiske tilbud er Vitenparken også en sentral aktør i arbeidet mot skolefrafall og utenforskap. Senterets Talentsenter Bærekraft gir elever med stort læringspotensial muligheten til å fordype seg i temaer som robotikk, programmering, kvantefysikk, genetikk, natur- og klimakrise, medisin, og arkitektur mm. Elevene får gyldig fravær for samlinger, som regnes som “annen opplæring” i skoletiden.
Tilbudet er et tilpasset pedagogisk tilbud for elever med stort læringspotensial – en elevgruppe som forskning viser har en høyere risiko for å føle seg sosialt utenfor, samt står i fare for drop-out. Elvene får møte likesinnede, og dermed utfordre seg både faglig og sosialt. Disse elevene har krav på tilpasset opplæring i tråd med Opplæringsloven, men er også en verdi og nytte for samfunnet og fremtidig bærekraftig utvikling. Elevene trenger tilpasset tilbud slik at de motiveres og kan yte sitt fulle potensiale.
En nødvendighet for fylkets unge og samfunnets fremtid
Med fylkets mål om å gi ungdommen opplæring og utdanning for å ruste sine unge borgere til en bærekraftig fremtid, er det avgjørende at Vitenparkens arbeid fortsetter. Gjennom sine praktiske tilbud utvikler Vitenparken elevenes “21st Century Skills” – ferdigheter som problemløsning, kreativ tenkning, samarbeid og teknologisk forståelse – og bidrar til å bygge handlingskompetanse blant ungdommene i møte med en fremtid som krever bærekraftig omstilling.
Mister Akershus en verdifull ressurs?
Uten økonomisk støtte fra fylket vil det ikke være mulig for Vitenparken å opprettholde dette verdifulle tilbudet. Dette betyr at Akershus’ videregående skoler mister tilgang til en unik ressurs, som gir elevene praktisk erfaring og bygger kompetanse i møte med morgendagens utfordringer.
For mer informasjon, kontakt:
Solveig Mary Molvær Arnesen
Administrerende Direktør
Telefon: 916 06 355
Aiyana Hudgins
Nestleder og Pedagogisk Ansvarlig
Telefon: 922 05 909