Belgvekster

En belgvekst, eller belgfrukt, er en frukt av en plante i erteblomstfamilien (Fabaceae), og de brukes både som dyrefôr og som menneskemat. Erter, bønner og linser går innunder det vi kaller belgvekster, fordi frøene, som vi hovedsakelig spiser, sitter i en belg. Peanøtter, kløver og alfalfa er andre eksempler på belgvekster. Belgvekstene er spesielle fordi de fleste av dem lever i symbiose med nitrogenfikserende bakterier. Bakteriene befinner seg i strukturer på rotknollene nede i jorda. På grunn av de nitrogenfikserende bakteriene som gjødsler jorda, spiller disse vekstene en viktig rolle i vekstskiftet på gårder.

Sukkererten Tidlig grønn sabel. Foto: solhatt.no.

Sukkererter

Tidlig grønn sabel

Tidlig grønn sabel er en norsk sukkerertsort. Opprinnelsen er ikke fullstendig kjent, men en teori er at sorten stammer fra et utvalg gjort i sorten Tidlig sabel. Tidlig sabel var et resultat av et foredlingsarbeid som ble gjort av professor Bremer ved Norges landbrukshøgskole (nå NMBU) på Ås i 1928. Professor Bremer krysset en utvalgt linje av sorten Engelsk sabel med pillertsorten Saxa. Resultatet av krysningen ble en sort som var tidligere enn sorten Engelsk sabel. Tidlig grønn sabel er en høytvoksende sort som gir masse velsmakende belger.

I  2014 ble sorten godkjent som tradisjonssort og PLANTEARVEN®-sort.

Engelsk Sabel

Denne sorten kom til Norge på slutten av 1800-tallet. Tidlig på 1900-tallet hadde flere norske frøfirmaer sin egen stamme av Engelsk Sabel. Sorten er nesten en uke senere enn Tidlig grønn sabel, men har et større avlingspotensiale. Sorten gir store, brede og saftige belger. Smaken er best når ertene ikke har begynt å utvikle seg. Høyde 1,5-1,8m.

I 2016 ble Engelsk Sabel godkjent som bevaringsverdig sort.

Margsukkerert Bremer

Margsukkererter er en type hageert som er et resultat av en krysning mellom en sukkerert og en margert. I motsetning til vanlige margerter har margsukkerserter ingen membran i skolmene. På 1920-tallet krysset A. H. Bremer Oppegård stamme av sukkerterten Engelsk sabel med margerten Witham Wonder. Resultatet var Margsukkerert Bremer. Sorten er lav (ca. 50-70 cm) og kan klare seg uten eller med lite oppstøtting. Sorten har skrukkete, grønne margertfrø og lange spisse skolmer som alltid sitter to og to på hver stilk. Derfor er den lett å plukke. Skolmene holder seg saftige og grønne lenge, og kan brukes lenge etter at frøene har utviklet seg. I skolmene utvikles 8–10 store og søte frø, og den kan gi stor avling. Sorten kan også utmerket brukes som margert.

Margsukkerert Bremer ble godkjent som bevaringsverdig sort på Norsk sortsliste i 2018.

Kilder: