Vannets kretsløp 1: En forseglet miniatyrhage

Lag et lukket kretsløp i et syltetøyglass. Når du skrur på lokket skal du aldri mer behøve å vanne planten. Den perfekte gaven til noen som ikke har så grønne fingre, eller kanskje en hit på høstmarkedet?

Beskrivelse av aktiviteten

Elevene lager hvert sitt glass med grus, tøybit, jord, mose og evt. en liten plante og litt pynt. Hvis dere vil utvide prosjektet kan dere produsere egne småplanter ved å ta stiklinger av potteplanter elevene har hjemme, eller kjøpe en plante som dere tar mange stiklinger av.

Når elevene har laget miniatyrhagene lager de en liten bruksanvisning som følger med glasset. Det er også fint å lage et glass som kan stå i klasserommet. Hva skjer i glasset? Følg med og se om dere kan se hvor vannet er. Flytter det på seg? Vannet fordamper fra mosen, planta og jorda, kondenserer på veggene av glasset og renner ned i jorda igjen.  Dere har laget mange små lukkede kretsløp.

Du trenger en fuktighetselskende plante. En liten bregne eller mose er gode kandidater. Mosen finner dere selv. Velg en mose som ikke vokser på trær. Mose på mur og stein er ganske lett å få av i fine flak. Grusen ligger nederst og sørger for at planterøtter og jord ikke står i vann. Tøybiten ligger mellom grus og jord og holder dem adskilt. Jorda skal ikke være søkkvåt og ikke tørr. Vann jorda så den er like våt som en godt oppvridd bomullsklut. Hvis dere vanner for mye kan det være nødvendig å justere mengden vann i krukka. La den stå uten lokk til jorda under mosen ser passe tørr ut. Mosen trives best med bare litt dagslys. Glasset bør stå i et vindu som vender mot nord eller litt inn i rommet om vinduene har full sol og er sør, øst eller vestvendte. Om mosen begynner å mugne kan du gi den litt mer direkte sollys eller åpne å ta ut den mugne flekken med mose.

Denne miniatyrhagen er i et stort norgesglass og fikk mose, en fugleredebregne og en villsvintann til pynt.

Forslag til planter som kan fungere:

Disse trives med ganske høy luftfuktighet, trenger ikke så mye lys og er lette å formere selv eller dele så dere får mange planter ut av en plante:

  • Vandrende jøde, Tradescantia: Klipp av noen grener og sett i vann for å lage stiklinger.
  • Grønnrenner, Chlorophytia: Planta lager selv masse avleggere som kan settes i jord. 
  • Slørasparges, Asparagus plumosus. Selges iblant som miniatyrversjon. Består ofte av mange småplanter og kan deles. Skjær rotklumpen med planter i mindre deler.
  • Pletter i luften, Muehlenbeckia complexa – en plante består ofte av mange småplanter og kan deles opp. Egnet til å ta stiklinger av. Klipp av en gren og sett i vann til du ser røtter.

Hvis dere vil prøve med en norsk, vill plante, kan sisselrot eller andre relativt små bregner være et alternativ.

Mann med en forseglet hage som ikke har vært åpnet eller vannet på 40 år.

Bakgrunnsinformasjon, funfacts og lenker

For å se hva andre har laget er fine søkeord på Internett: “sealed bottled garden”, “closed terrarium” eller “moss terrarium”.

Related school garden