fbpx Skip to content

Vitenparken

VitenEnga

VitenEnga er et hageområde på Campus Ås som både er skolehage, utstillingsrom og som produserer mat til kafeen vår. En 3 mål (3000 kvadratmeter!) stor læringsarena som  er åpen for alle, - døgnet rundt! Her kan du se eller ta del i bærekraft i praksis. 

Vi samarbeider med flere av naboene våre på Campus Ås om både undervisning, formidling og forskning i dette grønne klasserommet, i tillegg til aktører i næringslivet. Våren 2025 vil vi for eksempel i samarbeid med Down to Earth gjøre eksperimenter med biokull i VitenEnga.

Skolehage 

Dette grønne klasserommet får mer og mer oppmerksomhet og med rette. Selv om skolehagens historie er godt over 100 år i Norge og vært litt forsømt, passer denne læringsarenaen utmerket inn i dagens læreplanverk. Her kan elever få undervisning for en bærekraftig utvikling, koble seg på naturen, på hverandre og samfunnet rundt. Skal vi ruste de nye generasjonene for morgendagens utfordringer, har skolehagen en unik rolle.

 

I skolehagen får elevene praktiske erfaringer og konkrete løsninger som motiverer for det grønne skiftet. Her kan vi jobbe med de ulike fagene i skolen, men den er også en ypperlig arena for tverrfaglige prosjekter. Den omfatter alle de tre tverrfaglige temaene i læreplanen, folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap, og bærekraftig utvikling. Stortingsmelding 34, som tar til orde for en mer praktisk skole, for å møte mange av de utfordringene den står i nå, fremmer også skolehage som et godt eksempel på en av løsningene. Vi også. Vitenparken har jobbet med skolehage i mange år og har et tett samarbeid med NMBU om etterutdanningskurs med lærere fra både skole og barnehage. I tillegg jobber vi med lokale skoler og andre utdannings- og forskningsinstitusjoner. I 5 år har det nasjonale skolehageseminaret vært arrangert hos oss i samarbeid med Økologisk Norge og deres fantastiske skolehageprosjekt “Dyrk framtida!”.

Vi har også initiert et prosjekt om nettverk for folkeforskning i skolehage og urbant landbruk. Les mer her.

Du kan lese mer om skolehagen som læringsarena og finne ressurser til blant annet undervisning på våre nettsider om skolehage. 

Kjøkkenhage 

I tillegg til å være en bærekraftsarena for læring produserer vi også mat i VitenEnga. Noe blir brukt i kurs og skolehageundervisning, men det meste som dyrkes her høstes til vårt kjøkken på Andedammen kafé som bruker det på kreative og tradisjonelle måter i sin meny året rundt.

Over halvparten av arealet i VitenEnga er lagt opp etter markedshageprinsipper hvor vi dyrker mer av de større kulturene, slik som løk, salat, kål og rotfrukter.  Her dyrker vi småskala etter prinsipper for det vi tror er fremtidens jordbruk. Vi er inspirert av agroøkolgi hvor man ser på gården med økologibriller og hele matsystemet som et spennende felt for bærekraftig utvikling. Vi ønsker å belyse viktigeheten av lokale kretsløp og resiliens og ser til både økologiske og regenerative dyrkningsmetoder for inspirasjon. 

Teknologi er spennende og nødvendig for å få til smarte løsninger i morgendagens matsystemer, men vi har også et sterkt forkus på den sosiale dimensjonen av matproduksjonen. Her treffer vi mange i løpet av et år. Både gjennom det vi formidler, men også gjennom det de smaker!

Les mer om kjøkkenet vårt og deres kobling til VitenEnga i dette intervjuet med kjøkkensjef Willy-Jann Alegria Johansen.