Veksthus og kjøkkenhage

Handling foran ord. På Vitenparken snakker vi ikke bare om mat – vi produserer den også. I kjøkkenhagen og i veksthuset dyrker vi grønnsaker og urter til Vitenparken Kafé. Matavfallet fra kafeen komposteres og går tilbake i matjorda i kjøkkenhagen.

100 sorter frø og en robot

Vi på Vitenparken driver et veksthus som ligger på Senter for klimaregulert planteforskning, NMBU. Utenfor det store veksthuset har vi startet en kjøkkenhage der vi produserer grønnsaker til Vitenparken Kafé. Kjøkkenhagen ble startet våret 2017, og vi har alt fra rød grønnkål, lilla gulrøtter, rosa bønner, blå poteter og fargesprakende mais.

I kjøkkenhagen er vi inspirert av ulike dyrkingsmetoder. Vi praktiserer vekstskifte, hvor vi roterer hvilke vekster som dyrkes på samme jordlapp, vi dekker jorda med strå for å bevare fuktighet, vi dyrker belgvekster som fikserer nitrogen i jorda og vi utforsker opp ulike komposteringsmetoder. Inne i veksthuset har vi en FarmBot. Dette er en robot som vi programmerer til å så, vanne og luke – og den er helt presis. Her kan du oppleve hvordan teknologi og matproduksjon er flettet inn i hverandre.

 

For skoleklasser og publikum

Kjøkkenhagen og veksthuset brukes i undervisning til skoleklasser, til omvisning for grupper, og ikke minst til aktiviteter og arrangement for publikum i regi av Vitenparken. Her kan elever, studenter og barnefamilier lære mer om matproduksjon, plantehelse, teknologi og roboter.

Er du interessert i dyrking?
Finn den nyeste forskningen i forskningsdatabasen Kore.
Besøk kore.no.

  • I kjøkkenhagen produserer vi alt fra kål, beter og poteter, til tomater og salat. Råvarene brukes i Vitenparken Kafé.

Related projects