Fra frø til frø
Du starter med et tørt frø i hånda og ender opp med en liten neve krøllete frø som ligner på drager eller larver. I dette opplegget følger dere ringblomsten fra den er frø til den går i frø.
Areal
1 m2 bed, plantekasse eller 3 store krukker hvis alle skal få så ute.
Aktivitet
- Hente opp bakgrunnskunnskap om frø og snakke litt om det. Elevene får utdelt en pose med frø de kjenner fra matlaging, f.eks ris, kaffebønner, solsikkefrø, korn, linfrø, sesamfrø, erter, linser pluss noe som ikke er frø, f.eks makaroni, kokosmasse.
- Elevene skal finne ut hva som er frø og ikke. Snakke om hva vi bruker frø til, altså til å spise eller så.
- Elevene blir presentert for ringblomstfrøet og la elevene undre seg over hva det kan bli av det frøet uten å avsløre svaret.
- Studere frøet i lupe og tegne det.
- Utfordre elevene på hva de tror skjer om vi legger frøet i fryseren i 2 – 3 uker før det sås.
- Hver elev får så 2-3 frø i en plastpose med et fuktig tørkepapir i som dere teiper på vinduet. Da er det lett å kunne følge spiringen nøye. Plantene kan settes ut når de har spirt.
- Observere og tegne når frøene har spirt. Er det forskjell på frøene som har vært i fryseren og ikke?
- Så frøene på friland, i en blomsterkasse eller i en krukke. (Blomstene tåler litt skygge, men vil helst ha en relativt solfylt plass og må vannes i løpet av sommeren. Hvis dere planter i krukker vil kanskje noen ta dem med hjem i ferien.)
- Gjenta observasjon og tegning etter ferien når ringblomsten står i blomst og når den begynner å danne frø.
- Elevene lager ringblomstsalve og teblanding og bruker den som pynt på kake eller salat.
- Lage bok om hva man kan bruke ringblomst til.
- Høste inn resterende frø, studere dem i lupa og sammenlikne med de første tegningen.
- Lage frøposer og gi dem videre til neste klasse (se egen beskrivelse).
- Gjenta observasjon og tegning 1 – 2 ganger før sommerferien, når planten har kommet i god vekst og når den forhåpentligvis har fått knopper.
Tips
Oppgaven kan utvides med å plukke noen knopper, skjære dem i to og se om man kan se starten på blomsten.
Bakgrunnskunnskap og funfacts
Veldig mange frø tåler godt å fryses. Det benytter de seg av på frøbanken på svalbard hvor naturen sørger for minusgrader. Ringblomst tåler å fryse, men trenger det ikke. Noen frø må nemlig være kalde en stund for å spire, da tror frøene at det har vært vinter, at våren kommer og at det er trygt å spire. Blå valmuesøster og eple er eksempler på frø som spirer etter at de har ligget kaldt og fuktig. Det kalles stratifisering. Noen frø er laget for å bli spist og bæsjet ut igjen. Misteltein må gjennom en fuglemage for å spire.